© Bart van Overbeeke

Dit is de nieuwe zonneauto van Solar Team Eindhoven

Dit is de nieuwe zonneauto van Solar Team Eindhoven

22-06-2017 08:13 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Solar Team Eindhoven heeft zijn nieuwste zonnegezinswagen onthuld. De auto biedt plaats aan 5 personen: eentje meer dan zijn voorgangers.

De Stella Vie is de derde zonnewagen van het Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven. De 380 kilo wegende auto, met een batterij van 50 kilo, heeft een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur en kan op een zomerdag in Nederland op een lading duizend kilometer rijden.

In oktober doen de Eindhovense studenten met de nieuwe auto weer mee aan de Bridgestone World Solar Challenge (WSC) in de Cruiser-klasse. De voorgaande twee edities won het Eindhovense team die race.

Kleiner dak

Dit jaar mogen deelnemende auto’s nog maar vijf vierkante meter dak mogen hebben. Dat is één vierkante meter minder dan in voorgaande jaren. Het gevolg is dat de studenten minder zonnecellen kwijt kunnen op het dak.

Door nieuwe, betere zonnecellen is dat geen probleem volgens de studenten. Zelfs met een vierkante meter minder kan de nieuwe auto nog even ver rijden als de voorganger, de Stella Lux. Dat is onder meer te danken aan een nieuwe toplaag die ervoor zorgt dat ook diffuus zonlicht récht op het zonnepaneel komt.

Passagiers

Snelheid speelt dit jaar een veel minder belangrijke rol bij de WSC. In plaats daarvan wordt er gekeken naar het aantal passagiers in relatie tot de prestaties van de batterij. “Hoe meer mensen, hoe meer punten”, aldus woordvoerster Beatrix Bos tegenover Cursor, de nieuwssite van de Technische Universiteit Eindhoven.

Dat verklaart ook waarom de Stella Vie dit jaar plaats biedt aan vijf personen, in plaats van de vier passagiers bij de vorige uitvoeringen. Het is wel mogelijk dat het Solar Team Eindhoven op het laatste moment nog besluit om alsnog met vier passagiers deel te namen aan de WSC. Bijvoorbeeld als er door slecht weer weinig energie wordt opgewekt. “Dan kan het interessant zijn om even met een persoon minder te rijden”, stelt Bos.


Zonnewagens Delft en Twente

Behalve het Eindhovense team reizen er ook studententeams uit Delft en Twente af naar de WSC. Zij doen mee in de Challenger-klasse, voor eenpersoonswagens. Bij de laatste WSC in 2015 werden Delft en Twente respectievelijk eerste en tweede.

In maart presenteerde het Solar Team Twente de Red Shift. Het team uit Delft behaalde woensdag een wereldrecord solar racing: in 12 uur reed de zonneauto 882 kilometer.


Deze zonne-energiewagen voor twee personen gaat in productie