Nieuws

Bewegende gevel onthult een geheim

22 juni 2017 08:07

De gevel van dit theater in China opent als een gordijn.

Spectaculair, dit nieuwe kunst- en cultuurhuis in Shanghai. De gevel beweegt terwijl je erbij staat. Aan de oever in de Chinese stad wordt een nieuw financieel district uit de grond gestampt met de naam Bund finance center. Hoogtepunt aan het einde van de beroemde straat The Bund is cultureel centrum Fosun Foundation.

De Fosun foundation telt vier duizend vierkante meter en is nu bijna af. Als referentie voor het gebouw gebruikten de architecten de traditionele Chinese theaters, en dan specifiek de podia in de openlucht. Daarom is het gebouw omkleed met een drie verdiepingen hoge gevel van bronzen buizen. Die buizen hangen in drie lagen zodat een semi-transparante gevel ontstaat.

De architecten noemden deze buizenlagen de sluier, naar een voile die een gezicht verbergt. Net als een sluier kan deze gevel open en dicht gaan, zodat het open podium wordt onthuld. Een directere associatie is dan ook het gordijn dat opent als een theaterstuk begint. Het bewegen van de koperen buizen is spectaculair te noemen.

Het Bund Finance Center en de Fosun Foundation zijn ontworpen door de Britse toparchitect sir Norman Foster (Foster+Partners) en de Schot Thomas Heatherwick. Heatherwick tekent samen met een andere toparchitect Bjarke Ingels (BIG) de nieuwe Google-campus in Silicon Valley en die in Londen.

Miniatuurvoorbeeld