Nieuws

Deze app vertelt je waar de veilige zwemplekken zijn

23 juni 2017 15:45

De kwaliteit van zwemwater kan in de zomer snel afnemen, met gezondheidrisico's voor zwemmers tot gevolg. Deze app vertelt je waar je veilig een duik kunt nemen.

De kans op blauwalg of botulisme neemt toe in deze warme pariode en dat kan bij zwemmers gezondheidsklachten opleveren, zoals diarree en huidirritatie. Zomaar een Nederlandse zwemplas in springen is dus niet verstandig. De app Zwemwater laat zien waar het water goedgekeurd is om te zwemmen. Dat gebeurt door de Unie van Waterschappen en Rijkswaterstaat die de waterkwaliteit van wel 800 zwemwaterlocaties meten.

Als het niet net hard heeft geregend, kun je zelfs in de Amsterdamse grachten zwemmen, zegt Michael van Bentvelsen van Zwemwater. De afgelopen 20 jaar is de kwaliteit van het oppervlaktewater enorm verbeterd. Maar er zijn wel gevaren waar je spijt van krijgt als je niet even hebt gecheckt hoe de stand van het water is. Zwemwater keurt of het water vrij is van bacteriën (zoals e-coli ofwel poep), blauwalg waarvan je darmklachten kunt krijgen, leptospirose (de ziekte van Weil die wordt overgedragen door ratten) en andere en ziekteverwekkers.

De goedkeuring wordt pas verleend als er ook geen obstakels onder water verborgen liggen, het water redelijk helder is, er geen sterke stroming is en er geen motorboten of jetski’s in de buurt zijn. Dat zwemt toch een stuk meer ontspannen, en daar ging het toch om. Handig om te weten als je batterij leeg is: vrijwel de hele kust is een officiële zwemlocatie.

De gegevens van de Zwemwater-app komen van de website zwemwater.nl, waar altijd de meest actuele informatie beschikbaar is. De Zwemwater-app is te downlaoden voor Android of voor iOS.