Nieuws

YouTube neemt nieuwe maatregelen tegen extremistische content

19 juni 2017 09:31

YouTube neemt nieuwe maatregelen om extremistische video’s en content die aanzet tot terroristische activiteiten op te sporen en te verwijderen.

In een artikel in de Financial Times en op het eigen blog maakt bedrijfsjurist Kent Walker vier stappen bekend in de strijd tegen ‘online terrorisme’. Zo gaat YouTube meer gebruikmaken van machine learning om extremistische video’s op te sporen. Geen gemakkelijke opgave, erkent Walker. “Een video van een terroristische aanval kan een informatief nieuwsverslag zijn als de BBC het uitzendt, of verheerlijking van geweld als het in een andere context door een andere gebruiker wordt geüpload.”

Zelfverminking

Daarom gaat YouTube ook veel meer onafhankelijke experts van vlees en bloed inzetten. Het gaat daarbij om non-gouvernementele organisaties die bij YouTube aan de bel kunnen trekken als zij menen dat bepaalde video’s niet door de beugel kunnen.

Deze organisaties die zich specialiseren in zaken als racisme, terrorisme en zelfverminking, moeten oordelen over de vraag of een video ‘gewelddadige propaganda’ is of dat er juist sprake is ‘religieuze of nieuwswaardige’ content.

Haatpredikers

Video’s die wel zijn toegestaan maar die YouTube desondanks abject vindt, zoals video’s die boodschappen bevatten van racisten of haatpredikers, worden voortaan anders behandeld. Kijkers krijgen eerst een scherm te zien met een waarschuwing voor ze de betreffende video kunnen zien.

Ook wordt het onmogelijk om bij dergelijke video’s reacties achter te laten of om ze te beoordelen. YouTube maakt het moeilijker om dergelijke content te vinden. De makers ervan kunnen er bovendien niets aan verdienen: er worden geen advertenties bij de video’s geplaatst.

“We denken dat we op die manier een goede balans bieden waarbij we de vrijheid van meningsuiting en de toegang tot informatie garanderen zonder dat we extreme en aanstootgevende meningen promoten”, aldus Walker.

Antiterroristische boodschap

Tot slot gaat YouTube meer doen om gebruikers met bijvoorbeeld ISIS-sympathieën video’s voor te schotelen met een antiterroristische boodschap. Google plaatst al langer advertenties naast zoekopdrachten die populair zijn onder ISIS-sympathisanten. Het gaat daarbij om zo'n 1700 termen, zoals 'fatwa voor de jihad in Syrië', namen van extremistische leiders en reisroutes naar het kalifaat.

De advertenties bij die zoektermen linken naar Arabische en Engelstalige YouTube-kanalen die video's vertonen die tegenwicht moeten bieden aan de propagandaverhalen van ISIS. Volgens YouTube is eerder al gebleken dat een ‘ongebruikelijk hoog percentage’ van de wannabe-jihadisten naar dergelijke antiterroristische video’s doorklikt.