Nieuws

Helft Nederlandse internetters gebruikt onbeveiligde wifi

16 juni 2017 08:00

De helft van de internetgebruikers geeft aan wel eens gebruik te maken van een openbaar, niet beveiligd wifi-netwerk.

Jongeren doen dat het vaakst en houden het minst rekening met de risico’s, zoals privacyschending. Dat meldt het CBS. Gebruikers van wifi-netwerken die niet zijn beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord riskeren dat anderen hun gegevens bekijken. Zeven op de tien internettende 18- tot 25-jarigen maken gebruik van zulke netwerken, en een op de tien internettende 75-plussers.

Internetters kunnen uit voorzorg het surfgedrag aanpassen. Ze kunnen bijvoorbeeld even niet internetbankieren op zo'n onbeveiligd netwerk. Vier op de tien gebruikers van deze openbare wifi-netwerken zeggen zich altijd bewust te zijn van de activiteiten die zij wel en niet doen als zij op zo’n netwerk zitten.

Maar lang niet iedereen houdt zich daar mee bezig. Bij jongeren tussen de 18 en 25 jaar staat 35 procent niet stil bij de gevaren. Gemiddeld onder alle leeftijden is dat 23 procent.

Lees onze tips voor veilig gebruik van publieke wifi-hotspots. In 2015 maakten we over de risico's van openbare wifi-netwerken deze reportage:

Volg ook ons YouTube-kanaal