Nieuws

Video: Museum of Failure voor mislukte innovatie

16 juni 2017 12:00

In Zweden is onlangs het Museum of Failure over mislukte producten geopend. Van Sony Betamax tot Google Glass.

Normaliter krijgen we in musea alleen de successen te zien. Schilderijen met aanzien en objecten van grote waarde. Het Museum of Failure in Helsingborg (Zweden) is een verfrissende afwisseling van dat uitgangspunt. Er zijn alleen maar gefaalde innovaties te vinden. Oprichter Dr. Samuel West is inmiddels aardig geobsedeerd door mislukkingen. Hij verzamelde een groot aantal objecten en krijgt nog regelmatig pakjes binnen van mensen die iets hebben dat in zijn museum past.

Apples voorloper van de iPhone, de Newton is er te vinden, net als de Nokia N-gage, maar ook obscuurdere en oudere vindingen als de onbetaalbare Teleguide: een op Minitel lijkend pre-internet systeem en de plastic Itera-fiets die de neiging had om in stukken te breken als je er op fietste. En de Google Glass natuurlijk.

Voor een tientje ben je binnen. Als je ooit in Helsingborg bent, is dit een must-see museum. Stoor je niet aan de taalfouten op de kaartjes bij de producten, dat hoort erbij. Reis je uit principe nooit in noordwaartse richting, dan kun je de pop-up versie vinden in New York in september, op Art Basel Miami in december en in Istanbul in maart 2018.

"Maar wat gebeurt als het Museum of Failure zelf een mislukking blijkt?" vroeg YouTube-held Tom Scott aan oprichter West:

Flop 5: mislukte Google-producten