Nieuws

Robot-onkruidwieder haalt Kickstarter-doel

18 juni 2017 13:45

Dit robotje voor het wieden van onkruid gaat in productie. Hij is ontwikkeld door de bedenker van de Roomba-robotstofzuiger.

De Tertill Weeding Robot is een klein robotje dat moet afrekenen met het onkruid in je tuin. Hij gebruikt enkele simpele sensoren om te bepalen of hij een onkruidplantje ziet. De robot snijdt het onkruid bij de grond af een trimmer die werkt met een draadspoel. Het robotje heeft vierwielaandrijving en door de vorm van de wieltjes moet hij zich ook over oneffen terrein kunnen bewegen. 

Dankzij de zonnecellen op de bovenkant en de waterdichte behuizing, zou je er geen omkijken naar moeten hebben. Hij doet elke dag zelfstandig zijn werk in de tuin, waardoor de onkruidplantjes zo klein mogelijk moeten blijven, en uiteindelijk dood gaan. Via Bluetooth stuurt het robotje data over je tuin naar een app.

De technische baas van het bedrijf achter Tertill is Joe Jones, de uitvinder die eerder aan de wieg van de Roomba-stofzuiger stond. De anti-onkruidbot heeft zondag al na enkele dagen zijn Kickstarterdoel van 120.000 dollar bereikt. Hij kost 225 dollar, maar wordt pas volgend jaar lente geleverd.

De Tertill herkent onkruid alleen aan de grootte van het plantje, zodat je je eigen kleine plantjes moet beschermen tegen de trimmer door er een speciaal draadje bij te plaatsen. Het robotje herkent dit en ontwijkt dat plantje. Eén Tertill zou voldoende moeten zijn voor een gemiddelde tuin, maar die moet wel een duidelijke afbakening hebben, zoals een hek, rand, sloot of biels. Anders gaat het ijverige robotje op de stoep of straat aan de slag.

Onlangs testten we op ons YouTube-kanaal een nieuwe versie van de robotgrasmaaier Robomow:

Meer smarthome-video's? Subscribe op ons YouTube-kanaal