Nieuws

'Telefoonabonnementen worden vanaf juni mogelijk duurder'

29 mei 2017 16:47

Vanaf 15 juni wordt bellen en internetten in de hele EU even duur. Op zich goed nieuws, maar er kunnen ook nadelen aan zitten.

Onderzoeksbureau Telecompaper is bang dat providers de extra kosten voor bellen en internetten in Europa gaan doorberekenen aan hun klanten. Telecompaper verwacht dat mensen na 15 juni veel meer zullen gaan internetten in het buitenland. Ze hoeven dan namelijk niet meer bang te zijn voor hoge extra kosten op hun rekening, omdat bellen, sms'en en internetten in heel Europa even duur wordt. En daardoor gaat het dataverbruik fors omhoog, schat het onderzoeksbureau in.

Dataverbruik doorberekenen

Maar de providers moeten dat hogere dataverbruik op de een of andere manier doorberekenen. De vraag is hoe ze dat gaan doen. Volgens Telecompaper zou het kunnen dat de extra kosten uiteindelijk bij klanten terecht komen. Consumentenorganisaties spraken eerder al de vrees uit dat providers, na het afschaffen van de zogeheten roamingtarieven, de nationale pakketten duurder maken of klanten beperkingen opleggen.

Volgens EU-politici moet juist worden voorkomen dat een situatie ontstaat dat telecombedrijven de thuisblijvers meer laten betalen om misgelopen roaminginkomsten te compenseren of dat er simpelweg minder roamingdiensten in bundels wordt aangeboden.

Scherp toezicht

Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ziet naar eigen zeggen scherp toe op het naleven van de regels door telecomaanbieders. De toezichthouder heeft tot dusver geen signalen dat providers bundels inperken.

Abonneer je op het Bright YouTube-kanaal