Nieuws

Pathé opent 4D-bioscopen met geur en beweging in Nederland

29 mei 2017 10:39

Pathé gaat in Nederland een zaal ombouwen tot 4DX-bioscoop. De stoelen bewegen, wind en regen gieren door de ruimte en de film is zelfs te ruiken.

Na Oslo en Parijs krijgt nu ook Nederland zijn eigen 4D-bioscoop. Pathé heeft een overeenkomst getekend met het Zuid-Koreaanse bedrijf 4DX en wil begin volgend jaar een zaal openen. Daarna volgen er meer. De locaties van de nieuwe zalen zijn nog niet bekendgemaakt.

4D-bioscopen voegen een extra dimensie toe aan een 3D-film. Naast het zicht stimuleert het ook reuk en gevoel en worden de weersomstandigheden in de film geïmiteerd. We waren onlangs bij de opening van de 4DX-zaal in Parijs:

Efteling

Het is namelijk niet de eerste keer dat er in bewegende stoelen naar films wordt gekeken. Pretparken als Disneyland Parijs en de Efteling (met de Pandadroom) hadden dit soort attracties al meer dan tien jaar geleden. Maar toen werd er een nieuwe film ontwikkeld speciaal voor het park. Bij de nieuwe bioscoopzalen zullen de films meerdere keren per maand wisselen. Nu draait in Parijs bijvoorbeeld de nieuwe Pirates of the Caribbean-film Dead Men Tell No Tales. "We gaan mee met alle grote titels", zegt director commerce bij Pathé Doron Kurz tegen RTL Z.

Toeslag

In de zalen komen meer dan 100 stoelen. Net zoals er een toeslag wordt gerekend bij 3D-films, zal deze ook gaan gelden voor 4DX-films. De prijs hiervoor is nog niet bekend, maar het zal meer zijn dan de 3D-toeslag.

Naast de 4DX-aankondiging liet Pathé ook weten dat het dit najaar twee Dolby Cinema-zalen opent. In Amsterdam De Munt en Rotterdam De Kuip worden de grootste zalen omgebouwd tot de hoogste standaard. Concurrent JT heeft al twee Dolby Cinema-zalen; in Hilversum en Eindhoven.

Naast de 4DX-aankondiging liet Pathé ook weten dat het dit najaar twee Dolby Cinema-zalen opent. In Amsterdam De Munt en Rotterdam De Kuip worden de grootste zalen omgebouwd tot de hoogste standaard. Concurrent JT heeft al twee Dolby Cinema-zalen, in Hilversum en Eindhoven.

Meer over ​4D-bioscopen:

Nieuwe 4D-bioscoop biedt geur, wind en beweging en meer 

Ruik je dat? Dat is een 4d-film in de andere zaal