Onaantastbare wereldzaadbank onder water

Onaantastbare wereldzaadbank onder water

26-05-2017 14:54 Laatste update: 26-04-2018 20:47

De Doomsday kluis die onze gewassen beschermd bij rampen, is gekraakt door de opwarming van de aarde.

De kluis die ons moet redden bij een einde van de wereld, is beschadigd door klimaatverandering. De wereldzaadbank met zadencollecties van gewassen van over de hele wereld zijn daar veilig gesteld tegen rampscenario's zoals oorlogen, natuurrampen, meteorietinslagen, wereldwijd gebrek aan geld en andere dooms day scenarios. Hoe kon het mis gaan?

De hoge temperaturen aan het einde van het warmste geregistreerde jaar ooit, hebben geleid tot zware regenval, terwijl het had moeten sneeuwen. Op Spitsbergen, het Noorse eiland in het poolgebied waar de Svalbard International Seed Vault in het permafrost is ingebouwd, lag de temperatuur 7 graden hoger, waardoor het eeuwige ijs boven het smeltpunt kwam. “We hebben nooit rekening gehouden met situaties waarin het permafrost er niet meer zou zijn, in combinatie met extreem weer zoals dit,” vertelt Hege Njaa Aschim van de Noorse overheid die eigenaar is van de zaadbank. “Het begin van de 100 meter lange tunnel staat onder water, als je naar binnen gaat lijkt het wel een gletsjer.” Het smeltwater heeft gelukkig niet de kluis zelf bereikt.

De kluis bestaat sinds 2008 open en bevat op dit moment 900.000 soorten zaden uit 234 landen. Zaadcollecties van gewassen in ontwikkelingslanden zijn bijvoorbeeld alleen opgeslagen in die landen zelf. Mochten de collecties verloren gaan dan kunnen ze hersteld worden vanuit de Svalbard-collectie. Het koude klimaat in de kluis houdt de zaden bevroren zonder dat er personeel nodig is. De filosofie is simpel: zorg bij het ontwerp  van een faciliteit die tegen de ergste rampen moet beschermen ervoor dat de mens er zo ver mogelijk vandaan blijft.

De waterschade stelt dit principe ter discussie. “De bank zou zelfvoorzienend moeten zijn, maar nu bewaken we de zaden 24 uur per dag. We zullen de risico’s moeten beperken en zorgen dat de kluis voor zichzelf kan zorgen. We nemen het heel serieus. We doen dit voor de wereld.”