Nieuws

Zuckerberg waarschuwt voor nationalisme en autoritaire krachten

26 mei 2017 11:57

Autoritaire krachten, isolationisme en nationalisme zijn volgens Mark Zuckerberg de grootste bedreigingen voor de vrijheid van de wereld.

In een speech op Harvard, de universiteit waar Zuckerberg zijn sociale netwerk bouwde, waarschuwde hij voor een strijd van ideeën. Zuckerberg maakte zijn studie aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit nooit af, maar werd gisteren geëerd met het eredoctoraat. 

In zijn dankwoord waarschuwde hij dat oorlogen tussen landen niet de grootste dreiging van onze tijd zijn. Wel moeten we vrezen voor de strijd tussen voorstanders van het vrije verkeer van kennis, handel en immigratie en de machten die dit willen indammen.

Inreisverbod

Zuckerbergs waarschuwingen kunnen niet los gezien worden van het beleid van de Amerikaanse president Trump, die immigratie naar de VS wil indammen en het land wil terugtrekken uit vrijhandelsakkoorden. Bij de aankondiging van het inreisverbod voor reizigers uit 10 moslimlanden protesteerden techbedrijven al hevig tegen het besluit dat inmiddels door rechters wordt tegengehouden. Bij Facebook, Apple en Google werken veel migranten.

Iedereen een basisinkomen

De oprichter van Facebook brak verder een lans voor het basisinkomen. Volgens hem zou iedereen een soort financiële buffer moeten hebben om nieuwe ideeën uit te proberen. Hij pleit ook voor betaalbare kinderopvang en een zorgverzekering die niet afhankelijk is van iemands werkgever.

Dit is volgens hem nodig vanwege de veranderende arbeidsmarkt, waarbij mensen veel vaker van baan wisselen. Ook deze ideeën gaan lijnrecht in tegen het beleid van Trump, die Obama's zorgwet wil vervangen door een uitgeklede variant.

Kritiek

De visie van Zuckerberg kan rekenen op kritiek. Bij techsite Wired bijvoorbeeld zijn ze niet bepaald onder de indruk van de speech. Vooral zijn pleidooi voor meer diversiteit wordt met scepsis ontvangen. Facebook presteert net als andere techbedrijven erg slecht op het gebied van diversiteit. Kortom, Zuckerberg zou meer naar zichzelf moeten luisteren, schrijft Wired.

De New York Times selecteerde de belangrijkste uitspraken van Zuckerberg. De hele speech is hier te lezen en hieronder te bekijken:

Like Bright op Facebook