Nieuws

Video: Volvo maakt zelfrijdende vuilniswagen

18 mei 2017 13:42

Volvo heeft een vuilniswagen ontwikkeld die geen chauffeur meer nodig heeft.

Volvo test samen met Renova een vrachtwagen die autonoom rijdt, waardoor er geen chauffeur meer nodig is, alleen een vuilnisman. De vrachtwagen gebruikt LiDAR en GPS in combinatie met opgeslagen data van eerdere ritten van . Omdat een vuilniswagen in grote lijnen steeds dezelfde route rijdt, is dat een logische aanpak. 

"Een grote vrachtwagen door een woonwijk rijden met smalle straatjes en kleine kinderen op de fiets of de stoep is gevaarlijk. Zelfs als die vrachtwagen niet harder gaat dan een paar kilometer per uur", zegt Carl Johan Almqvist van Volvo. "De vrachtwagen die we testen kijkt constant om zich heen en stopt als er plots een obstakel opdoemt. De vuilnisman heeft daardoor de handen vrij om goed te kijken wat er in de buurt van de vrachtwagen gebeurt."

Een leuk detail is dat de vuilniswagen niet vooruit, maar achteruit rijdt. Dat heeft meerdere voordelen. De vuilnisman blijft constant bij de kant van de vrachtwagen waar het werk moet gebeuren en kan de omgeving in de gaten houden zonder steeds in de cabine te hoeven springen of naar voren te lopen.

Like Bright op Facebook voor meer tech-video's.