Beeld © Robert Jack
Beeld © Robert Jack
Nieuws

Onderzoek: zelfrijdende auto's goed tegen de files

18 mei 2017 14:01

Zelfrijdende auto’s kunnen de doorstroming van het verkeer verbeteren. Ook als maar één op de twintig auto’s autonoom is.

Zelfrijdende auto’s kunnen een einde maken aan het fenomeen waarbij automobilisten voortdurend optrekken als de weg voor hen vrij lijkt en weer afremmen als het druk is, stellen onderzoekers van de Universiteit van Illinois. Ze combineerden de GPS-gegevens van de telefoons in andere auto’s met informatie over het type weg en andere informatie die van belang is voor de doorstroming van het verkeer.

Zo is het mogelijk om zelfrijdende auto’s te transformeren tot pionnen die helpen om de verkeersproblemen in hun directe omgeving te verhelpen. Volgens de onderzoekers is het zo mogelijk om zelfrijdende auto’s in te zetten als een soort rijdende verkeerscontrole-eenheid. Dat leidt niet alleen tot minder filevorming maar ook tot efficiënter brandstofgebruik.

Het inzetten van zelfrijdende auto’s om het verkeer beter te laten doorstromen werkt al als maar 5 procent van de auto’s zelfrijdend is, stellen de onderzoekers. Zij hebben hun testen uitgevoerd op een parcours met één baan. Er is daarom volgens hen nog wel het nodige vervolgonderzoek nodig. Bijvoorbeeld om vast te stellen of de oplossing ook werkt in complexere situaties waar automobilisten van rijbaan kunnen wisselen.