Nieuws

Dit zijn de belangrijkste aankondigingen van Google I/O

18 mei 2017 00:01

De nieuwe Android-versie O krijgt een virusscanner, Google-apps gaan voorwerpen herkennen en meer nieuws vanaf het jaarlijkse Google-event I/O.

Google-ceo Sundar Pichai vertelt als eerste tijdens zijn keynote op Google I/O dat zijn bedrijf de informatie van de wereld organiseert: "En dat doen we met de kracht van technologie." Pichai begint zijn presentatie met Google Lens. Het is een soort slimme camera-app die informatie aan de echte wereld toevoegt. Zo kun je de camera van je telefoon op een bloem richten waarna Google Lens zegt welke bloem het is.

Een fijne functie van Google Lens is de mogelijkheid om de het etiket van een wifi-router te scannen om automatisch te verbinden. Dit werkt alleen als de standaard netwerknaam en wachtwoord zijn ingesteld. In plaats van een lang en lastig wachtwoord in te voeren, hoef je voortaan alleen de router te scannen.

Google Assistant naar iOS

Google Assistant, de slimme assistent van Google, komt naar de iPhone. Je kunt bijvoorbeeld vragen wie de hoofdrol in een film speelt of welke restaurants er in de buurt zijn. De dienst werkt vooralsnog alleen in het Engels. Daarbij is de Assistant-app geüpdatet met de mogelijkheid om commando's te typen in plaats van alleen te spreken. Handig voor als je in het openbaar vervoer zit, zegt Google.

Slimme speaker nog niet naar Nederland

De slimme speaker Google Home, die reageert op spraakcommando's, komt voorlopig nog niet naar Nederland. Dat komt omdat de dienst werkt met Google Assistant, die alleen in het Engels werkt.

De internetgigant komt wel met een rits nieuwe features voor Google Home, waaronder de mogelijkheid om mensen te bellen. Omdat Google Home de verschillende stemmen van je gezin herkent, zorgt het commando 'bel mijn moeder' ervoor dat de moeder van degene die spreekt wordt gebeld.

Sneller foto's delen

Fotodienst Google Photos heeft meer dan 500 miljoen actieve gebruikers. De dienst gaat voortaan voorstellen om foto's te delen met de mensen die op de foto's staan. Dat doet de app via gezichtsherkenning, en je geeft voor het delen altijd zelf toestemming. De app deelt niet automatisch foto's met je vrienden.

Een nieuwe functie voor ouders is de mogelijkheid om foto's van de kind of kinderen automatisch met je partner te delen. Google Photo's herkent de gezicht(en) van je kind(eren) en alle nieuwe foto's die je schiet verschijnen vervolgens in de Google Photos-app van je partner.

Google Lens wordt ook in Google Photos geïntegreerd en kan worden gebruikt om meer informatie over de objecten in je foto's te krijgen. Google Lens kan bijvoorbeeld het schilderij waarvan je een foto hebt gemaakt herkennen, zoals hieronder is te zien.

Opvallend genoeg komt het techbedrijf ook met een optie om je digitale foto's uit Google Photos met een paar klikken af te drukken in een fotoboek. Deze dienst is nog niet beschikbaar in Nederland.

Android O

Google vertelt ook meer over Android O, de aankomende nieuwe versie van zijn mobiele besturingssysteem. Allereerst krijgen apps voortaan een klein bolletje naast hun icoontje. Daarmee moet duidelijk worden dat er een notificatie voor de app is, zoals een nieuw bericht.

Ook gaat Android voortaan je gebruikersnaam en wachtwoord automatisch invullen als de app het ondersteunt. Op die manier kun je met één druk op de knop inloggen bij bijvoorbeeld Facebook en Twitter.

Het toetsenbord gaat herkennen wat voor tekst je selecteert. Daarvoor zet Google kunstmatige intelligentie in. Bij het selecteren van een adres wordt bij de voorgestelde acties als knippen en plakken dan ook een snelkoppeling naar Google Maps getoond, zoals hieronder te zien is.

Ook zegt Google dat je apps sneller en soepeler gaan draaien en dat Android apps nauwer in de gaten gaat houden zodat ze niet te veel energie verbruiken. Ook wordt Google Play, de sectie waar je apps downloadt, voorzien van een virusscanner die kijkt of de apps veilig zijn. Google O komt later dit jaar uit.

Virtual reality

Google werkt samen met HTC en Lenovo aan VR-headsets die werken zonder dat je je telefoon erin hoeft te stoppen, net als de HTC Vive en Oculus Rift. De apparaten werken met Googles VR-platform Daydream en komen later dit jaar op de markt.

Als laatste kondigt Google updates voor Tango en Expeditions aan. Met Tango - dat werkt via allerlei sensoren in smartphones en tablets - scan je de ruimte van een grote meubelwinkel waarna je bijvoorbeeld een routebeschrijving krijgt naar de stoel die je zoekt.

Expeditions is de VR-ervaring voor schoolklassen waarmee ze op een virtuele schoolreis kunnen gaan. Expeditions voegt nu ook digitale objecten toe aan de echte wereld, waardoor je via je smartphone kan zien hoe een vulkaan werkt.

Lees ook: Top 5 vernieuwingen in 'Google O'

Like Bright op Facebook voor meer updates over Android O.