Nieuws

Samsung na Oculus aangeklaagd om gestolen VR-techniek

16 mei 2017 10:36

Gamestudio ZeniMax klaagde Facebook-bedrijf Oculus al succesvol aan wegens diefstal van VR-techniek, nu gaat het achter Samsung aan.

In februari oordeelde een Amerikaanse rechter dat Facebooks VR-bedrijf Oculus een schadevergoeding van een half miljard dollar moet betalen aan gamestudio ZeniMax. De inmiddels vertrokken Oculus-oprichter Palmer Luckey en wat andere Oculus-medewerkers hebben een vertrouwelijkheidsovereenkomst van ZeniMax geschonden. Volgens de rechter heeft Oculus geen misbruik gemaakt van de handelsgeheimen van ZeniMax.

Toch beweert ZeniMax dat VR-bril Oculus Rift mede is ontwikkeld met gestolen ZeniMax-technologie, en gaat met die zelfde klacht nu ook achter Samsung aan, meldt Polygon. ZeniMax, moederbedrijf van Doom-uitgever Bethesda, heeft Samsung aangeklaagd wegens het gebruik van Oculus-technieken. Want als die Oculus-technieken gebaseerd zijn op ‘gestolen’ technologie, zo redeneert ZeniMax, dan is de Samsung Gear VR dat ook.

ZeniMax zegt in zijn aanklacht dat Samsung wist of had moeten weten dat er in de Gear VR-bril technologie van ZeniMax wordt gebruikt. Daarom wil het bedrijf een schadevergoeding van de Koreanen.

'Bedrijfsgeheimen meegenomen'

De technologie die zowel Oculus als Samsung gebruiken is volgens ZeniMax gestolen door bekende game-ontwerper John Carmack, toen die nog voor ZeniMax-studio id Software werkte. Carmack stapte in 2013 over naar Oculus, en nam daarbij volgens ZeniMax bedrijfsgeheimen mee. Carmack sloeg in maart al terug met een eigen rechtszaak, en eist 22,5 miljoen dollar aan misgelopen inkomsten van ZeniMax.