Nieuws

Algoritmes voorspellen hartaanvallen

21 april 2017 12:17

Algoritmes voorspellen hartaanvallen nauwkeuriger dan dokters, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Hoewel de risicofactoren voor hartaanvallen bekend zijn (onder meer roken, een hoge bloeddruk, leeftijd en LDL-cholesterol) blijft het voorspellen ervan een lastige zaak. Het gebruik van algoritmes kan dokters wellicht helpen, meldt Science. Een onderzoeker van de University of Nottingham heeft vastgesteld dat algoritmes beter kunnen zijn in het voorspellen van hartaanvallen dan doktoren.

Epidemioloog Stephen Weng vergeleek het gebruik van een veelgebruikte richtlijn die dokters gebruiken voor het voorspellen welke mensen het meeste risico lopen op een hartaanval met vier algoritmes die zijn gebaseerd op machine learning. De vier gebruikte algoritmes verwerken allemaal een grote hoeveelheid data (afkomstig van bijna 400.000 Britse patiënten) om vervolgens zonder menselijke tussenkomst voorspellingen te doen.

Met succes: alle algoritmes presteerden beter dan de checklist die dokters nu gebruiken. Terwijl de checklist in 72,8 procent van de gevallen kon voorspellen of een patiënt in de komende tien jaar een probleem zouden krijgen, was de voorspellende waarde van de algoritmes tussen de 74,5 en 76,4 procent. Het beste algoritme bleek bovendien 1,6 procent minder valse alarmen te geven dan gebeurt met de richtlijnen die de dokters nu hanteren.

Eén van de redenen waarom de algoritmes beter presteerden, is dat de algoritmes veel meer factoren meenemen in hun voorspelling. Terwijl de veelgebruikte checklist naar acht risicofactoren kijkt, gebruiken de algoritmes 22 extra datapoints. Daaruit blijkt onder meer dat zware psychische problemen en het gebruik van orale corticosteroïden een sterke voorspellende waarde hebben bij het beantwoorden van de vraag of iemand kans heeft op een hartaanval.