Nieuws

Mastercard stopt vingerafdrukscanner in creditcard

20 april 2017 12:14

Mastercard wil vingerafdrukscanners in creditcards integreren, zodat alleen jij ermee kunt betalen.

Een handtekening is niet erg veilig als manier om je identiteit te checken. Maar een pincode of wachtwoord moet je dan weer onthouden. Mastercard wil dus overstappen op slimme creditcards met vingerprintsensor. Alleen als jij de kaart vasthoudt, kun je dus betalen.

Het duurt nog even voordat je ermee kunt betalen: op dit moment loopt er een test in Zuid-Afrika. Als dat vlekkeloos gaat, zou de kaart eind dit jaar op zijn vroegst in omloop komen. Gelukkig werkt de kaart met de huidige betaalautomaten: alle benodigde techniek zit in de kaart zelf. 

Wil je een kaart in gebruik nemen, dan zul je eerst naar de bank moeten om je vingers te laten scannen (maximaal twee). Die worden met encryptie opgeslagen op de kaart, die niet dikker is dan de kaart waar je nu mee zwaait.

Betalen via telefoon

Betalen met behulp van biometrische gegevens heeft de toekomst, maar of high-tech creditcards het beste middel zijn, betwijfelt wetenschapper Pinar Ozcan van de Warwick Business School. "De grote vraag is: welk apparaat gaan we hiervoor gebruiken? De smartphone is uiteindelijk het meest geschikt als vervanging van je portemonnee." 

Voorlopig slaat contactloos betalen via smartphones echter nog niet erg aan in Nederland. Slechts 200.000 Nederlanders betalen af en toe met hun telefoon.