Nieuws

T-Mobile: 4G in vliegtuigen komt er nu echt

19 april 2017 06:05

Nog dit jaar gaat T-Mobile snel internet in vliegtuigen boven Europa aanbieden.

T-Mobile, Nokia Networks, Thales en Inmarsat werken samen aan het nieuwe European Aviation Network (EAN). Dit netwerk gebruikt niet alleen satellieten, maar ook zendmasten op de grond. In heel Europa zijn op deze palen zenders geplaatst, zodat overvliegende vliegtuigen er gebruik van kunnen maken. Daarvoor moeten de vliegtuigen wel worden uitgerust met een drie verschillende antennes. 

De vliegtuigen vangen dit signaal op en zetten het om tot een wifi-netwerk, waar de passagiers gebruik van kunnen maken. 'Internet met de 4G-ervaring' noemt T-Mobile het. Een inlog op het wifi-netwerk is noodzakelijk. Je kunt dus niet met je eigen 4G-verbinding online.

Goedkoper

Nog dit jaar is het netwerk helemaal klaar voor gebruik en wordt het aangeboden aan luchtvaartmaatschappijen. Aan hen is dan de keuze op ze de dienst willen afnemen en tegen welke vergoeding ze het netwerk aan de klanten doorrekenen. T-Mobile laat weten dat zijn netwerk goedkoper is dan de huidige oplossing. Het moet dus vreemd lopen wil het duurder worden dan nu.

KLM en Lufthansa 

Volgens een overzicht van Skyscanner is er nu al wifi aan boord van vluchten van onder meer Corendon, KLM en Lufthansa. De kwaliteit van dit internetsignaal is alleen vaak bedroevend slecht. Ook wordt er over het algemeen 10 euro voor een uur internet gerekend.