Nieuws

Sony's strakke A1 oled-tv kost 4000 tot 6000 euro

11 april 2017 14:33

Sony's nieuwe oled-tv is vanaf mei in Nederland te koop, maar hij wordt vrij prijzig: 4000 euro voor 55 inch, 6000 euro voor 65 inch.

Sony presenteerde begin dit jaar tijdens gadgetbeurs CES één van zijn eerste oled-tv’s, de A1. Het paneel is gemaakt door LG, maar de beeldprocessor en vooral het opvallende design zijn van de hand van Sony. Dat ontwerp doet nog het meest denken aan een fotolijst. Het flinterdunne oled-scherm met al net zo dunne rand wordt door een schuine voet omhoog gehouden.

Dat ziet er van de voorkant schitterend uit: je ziet enkel het scherm en niets dan het scherm. Ook speakers zijn niet te zien: het beeldscherm fungeert namelijk als luidspreker. De voet aan de achterkant huisvest de subwoofer, en speciale speaker-drivers achterop de tv laten het scherm resoneren; Sony noemt dat Acoustic Surface.

Verrassend

Tijdens een preview van de A1 eerder dit jaar waren we verrast door het volle geluid dat de tv op die manier voortbrengt. Wie zijn hand op het scherm legt, voelt het glas daadwerkelijk trillen. Bovendien valt het geluid door die speakers ook letterlijk samen met wat je op het scherm ziet, in plaats van dat het vanuit de onderkant of zijkant van het toestel komt.

Het beeld is, zoals je zeker van zo’n prijzige oled mag verwachten, schitterend. Diepe zwarttinten, levendige kleuren, vlijmscherpe contrasten en soepele bewegingen. De A1 heeft een X1 Extreme processor, waarmee ook beelden die niet in 4K HDR zijn live worden opgepoetst, zodat ze er fraaier uitzien. Het toestel gebruikt Android TV en heeft een ingebouwde Chromecast-functie. De 55 inch en 65 inch versies van de Sony A1 worden vanaf mei geleverd, en zijn vooruit te bestellen voor respectievelijk 4000 en 6000 euro.