Nieuws

Details nieuwe Xbox-spelcomputer bekend

6 april 2017 16:48

Microsoft heeft details vrijgegeven over zijn nieuwe spelcomputer, die dit najaar moet verschijnen.

Dat gebeurde bij Digital Foundry, onderdeel van de Engelse gamewebsite Eurogamer. De nieuwe Xbox-console is uitgerust met 6 teraflops aan rekenkracht, kan overweg met games in 4k-resolutie en ondersteunt vr-games. De CPU kent acht custom x86-cores geklokt tot 2.3GHZ en is daarmee het snelst van alle consoles op de markt.

Ook de GPU van Project Scorpio is krachtiger dan die van de Xbox One, Xbox One S en PlayStation 4 Pro. De videokaart draait op 1172MHz in tegenstelling tot 911MHZ is bij PlayStation 4 Pro. Project Scorpio maakt gebruik van 12GB GDDR5 werkgeheugen. In Jip & Janneke taal: de machine is ruim 4,5 keer sneller dan de Xbox One, en dat is flink. Of nog duidelijker: dit is een beest van een machine. 

Digital Foundry kreeg een demo van de game Forza Motorsport 6 te zien en die draaide met gemak op 60 frames per seconde in native 4K-resolutie. De GPU werd hier voor slechts 60 a 70 procent belast. Dezelfde demo op de Xbox One in 1080p kost de huidige console al 90 procent van de GPU rekenkracht. Huidige Xbox-games zouden bovendien makkelijk geoptimaliseerd kunnen worden voor de nieuwe console, dus ook Xbox 360-games. Spellen die nu op 900p of 1080p draaien, zouden op Scorpio in 4K gaan draaien.

Andere weetjes: Scorpio kent een geïntegreerd stroomblok, er is ondersteuning voor 4K Blu-rays en de nieuwe console heeft een 1TB 2.5-inch harde schijf. Digital Foundry verwacht dat de machine een prijs krijgt van 499 dollar.