Nieuws

Wetenschappers maken zwemmende zachte robots

9 april 2017 22:59

Deze transparante, zachte robotjes zwemmen drie uur lang op een batterij en kunnen ook filmen.

De wetenschappers, die hun vinding in vakblad Science Advances publiceerden, omschrijven hun robots als 'snel bewegende, zachte, elektronische vissen'. Deze robotvissen hebben iets weg van een kwal en een reuzenmanta. De wetenschappers hadden het robotje overigens groen gekleurd om hem beter te kunnen zien. De robot is in werkelijkheid transparant, op een beetje elektronica na.

De zachte robot is gemaakt van siliconen, polymeren en hydrogels. De vinnetjes van kunststof aan de zijkant werken als spieren die samentrekken als er een stroompje doorheen gaat. Dankzij deze bewegende vinnen kan dit robotje aanzienlijk sneller zwemmen dan eerdere zachte robots.

De wetenschappers testten het robotje zowel met een batterij als met een voedingsdraad aan de robot. Hoewel de snelheid van het robotje dat alleen op de accu zwom een stuk lager lag dan bij die met stroom gevoed via een draadje, waren de resultaten nog steeds indrukwekkend. Per seconde legde het robotje 7 centimeter per seconde af en zwom 3 uur lang op een batterij.

Concrete toepassingen noemen de wetenschappers niet. Het streven was vooral om een zachte robot te ontwikkelen die robuust is, het lang volhoudt en aanzienlijk sneller is dan voorgaande generaties.

De ontwikkelde technieken zijn wel toepasbaar op andere vormen van robotica.