Nieuws

Groot datalek bij Nationale Goede Doelen Loterij

3 april 2017 09:28

Een hacker heeft de persoonsgegevens van meer dan 400.000 deelnemers van de Nationale Goede Doelen Loterij kunnen inzien.

Het gaat om naam, adres en mogelijk telefoonnummer, mailadres en geboortedatum. In 900 gevallen gaat het ook om het rekeningnummer. De loterij maakt daarvoor excuses in een advertentie die vandaag in de ochtendbladen is geplaatst. In de advertentie is nog sprake van 600.000 gedupeerden, maar uit een telling die dit weekend is gedaan blijkt dat het om ruim 400.000 mensen gaat.

Overigens gaat het niet om het klantenbestand van de loterijen zelf, maar om een datalek bij een van hun leveranciers, Open Offerte. Dat bedrijf bezorgt namens de loterijen brieven en prijzen.

De hacker - die in de advertentie 'een ons onbekende computerspecialist' wordt genoemd - heeft de bij de Nationale Goede Doelen Loterij aangesloten loterijen zelf op het lek in hun systeem gewezen. Het gaat om de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Daarna is 'de dienstverlening door de leverancier direct opgeschort en het computersysteem buiten werking gesteld', is te lezen in de advertentie.

Er zou 'geen indicatie' zijn dat gegevens van deelnemers openbaar zijn gemaakt. De loterijen hebben de betreffende deelnemers een mail gestuurd om hen op de hoogte te stellen.