Nieuws

Britse uitvinder vliegt met zelfgemaakt Iron Man-pak

3 april 2017 09:09

Met een pak van zo'n 47.000 euro en zes kleine straalmotoren lukt het uitvinder Richard Browning om op te stijgen.

We hebben het Iron Man allemaal zien doen in de Marvel-films. Met straalmotoren aan zijn handen en voeten lukt het hem om te vliegen. De Britse uitvinder Richard Browning wilde het ook wel eens proberen. Zijn eerste testvlucht duurde een paar seconden, waarin hij een halve meter over de grond zweefde. "Het was de eerste keer dat we bewezen dat dit werkte", zegt hij tegen Wired.

Na negen maanden heeft Browning een compleet exoskelet met straalmotoren en kan hij maar liefst 12 minuten vliegen. Hij noemt het project Daedalus, naar de uitvinder uit de Griekse mythologie. "We zijn er nog niet", zegt Browning. "Maar op een dag kun je in de tuin rondlopen, opstijgen, wat rondvliegen en weer landen." 

Net als Iron Man

Browning prijst het werk dat de animatoren van Iron Man deden. "De manier waarop je balans zoekt, werkt grotendeels zoals je ziet in Iron Man." Om vooruit te vliegen, beweegt de uitvinder zijn armen naar achteren. Door zijn armen vooruit te duwen, gaat hij achteruit. Voor meer snelheid houdt hij de straalmotoren langs zijn lichaam en duwt hij zijn borst naar voren.

Omgerekend kost het hele pak naar schatting 47.000 euro. Hiermee is een snelheid van maximaal 450 kilometer per uur te halen, maar zo snel gaat Browning bij lange na nog niet. "Als ik mijn armen langs mijn zij zou houden, schiet ik de lucht in. Maar dat heb ik niet gedaan, want ik had geen parachute."

Het pak is nog niet af. De nieuwste toevoeging is een hud-display in zijn helm. Daarmee houdt hij onder meer in de gaten hoeveel brandstof hij nog heeft.