Nieuws

China bouwt flats die zuurstof maken

25 maart 2017 20:29

Deze verticale bossen in een Chinese stad zuiveren de lucht van CO2.

De twee nieuw te bouwen Nanjing Towers in China gaan zuurstof maken. Dat gebeurt door van iedere flat een verticaal bos te maken met 1100 bomen en 2500 planten. Zo produceert het verticale bos dagelijks 60 kilo zuurstof en neemt het 25 ton CO2 per jaar op. Dat is nodig vanwege de luchtvervuiling, waar ook Daan Roosegaarde met zijn Smog-toren aan werkt.

Het gaat de goede kant op. Sinds 2011 is de lucht behoorlijk geklaard en zijn nog maar vijf steden extreem vervuild. De bouw van deze torens in Nanjing is weer een positieve stap richting een gezonde norm. Het bos in de stad maakt lucht die 3000 keer meer zuiver is dan de huidige lucht die bewoners en bezoekers van de stad inademen. De hoogste toren meet 200 meter, de kleinere 108 meter.

Ze zijn bedacht door de Italiaanse architect Stefano Boeri, die in zijn eigen land Milaan en Lausanne (Zwitserland) ook al een verticaal bos bouwde. Daar zijn de randen van de balkons van de woningen beplant met bomen en struiken. Het idee is dat de bomen en planten ook de lucht in het gebouw zodanig controleren, zodat er geen verwarmings- of verkoelingssysteem nodig is. Als alles volgens planning loopt zijn de Nanjing Towers in 2018 klaar.