Nieuws

Arrestatie na sturen knippertweet naar epileptische auteur

20 maart 2017 11:00

Een Amerikaan is opgepakt omdat hij met een tweet met een fel flitsend plaatje een epileptische aanval bij de ontvanger zou hebben veroorzaakt.

De 29-jarige Amerikaan John Rayne Rivello stuurde volgens de Amerikaanse justitie in december een fel flitsend plaatje met de tekst 'Jij verdient een aanval voor je berichten' naar de bekende schrijver Kurt Eichenwald. Eichenwald, die aan epilepsie lijdt, kreeg een aanval door het getweete plaatje met een stroboscopisch effect. Rechercheurs ontdekten dat Rivello in berichten naar andere Twitter-gebruikers zijn plan om een aanval te triggeren bij Eigenwald uit de doeken had gedaan. "Ik hoop dat dit hem een aanval bezorgt." 

De rechercheurs vonden ook nog een bericht waar Rivello zijn wens uitsprak dat hij hoopte dat Eichenwald dood zou gaan. Bovendien had Rivello bewust onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken van epileptische aanvallen. Eichenwald zegt dat meer dan 40 mensen hem stroboscopische plaatjes stuurden, nadat ze hadden gehoord dat dit mogelijk epileptische aanvallen kon veroorzaken.

Het motief van Rivello is nog niet duidelijk. Mogelijk speelt Eichenwalds kritiek op de Amerikaanse president Donald Trump een rol. Het stroboscopische plaatje in kwestie is hier te vinden, maar wees gewaarschuwd: het is heftig.