Nieuws

Kip uit het lab

16 maart 2017 10:41

Het bedrijf Memphis Meats heeft kippen- en eendenvlees geproduceerd in het laboratorium.

Nadat Memphis Meats vorig jaar al een 'schone' gehaktbal introduceerde, presenteerde het bedrijf deze week kippen- en eendenvlees waarvoor geen levend wezen hoefde te worden geslacht. "Dit is een historisch moment voor de schone-vlees-beweging", jubelde de ceo van Memphis Meats, Uma Valeti, bij die gelegenheid.

"Kip en eend nemen in veel culturen een centrale plaats in tijdens het eten. Maar de wijze waarop het pluimvee wordt gehouden, levert grote problemen op voor het milieu, het dierenwelzijn en de volksgezondheid", aldus Valeti. "Het is bovendien inefficiƫnt. Wij proberen vlees op een betere wijze te produceren, zodat het lekker, betaalbaar en duurzaam is."

Memphis Meats neemt daartoe spiercellen af bij kippen en eenden en laat die vervolgens groeien in zijn laboratorium. Echt goedkoop is dat vooralsnog niet, maar Memphis Meats hoopt de kosten van deze productiewijze de komende jaren omlaag te brengen. Het bedrijf heeft als doel om zijn diervriendelijk vlees vanaf 2021 aan consumenten te kunnen verkopen.

Memphis Meats is niet de enige startup die gelooft in vlees waarvoor het slachten van dieren niet nodig is. Zo is het al mogelijk om in verschillende restaurants een vleesloze burger te bestellen van Impossible Foods.