Russische spionnen aangeklaagd voor Yahoo-hack

Russische spionnen aangeklaagd voor Yahoo-hack

15-03-2017 19:16 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Redactie Bright

Twee Russische spionnen zijn in de VS aangeklaagd voor het stelen van data van een half miljard Yahoo-gebruikers.

De twee zijn medewerkers van de Russische geheime dienst FSB. Ze gingen onder meer aan de haal met namen, e-mailadressen en telefoonnummers van Yahoo-gebruikers. Het Amerikaanse ministerie van Justitie zegt dat de hackers met de data van Yahoo ook binnenkwamen bij Google. De spionnen Dmitri Dokoetsjajev (33) en Igor Soesjgin (43) zetten de hackers Aleksei Belan en Karim Baratov aan het werk om Yahoo te 'kraken'.

Belan ontsnapte naar Rusland en Baratov is in zijn vaderland Canada opgepakt, waar hij vastzit. Hij is de enige van het viertal die is aangehouden. De opdracht van de hackers was om bij Yahoo informatie over Amerikaanse regeringsmedewerkers te vinden.

De aanklacht komt op een moment dat de Amerikaans-Russische verhoudingen toch al moeizaam zijn. Reden is de beschuldiging dat de Russen door hacken hebben geprobeerd de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Moskou ontkent dat stellig.

De Russische hackers zouden ook een server van een Nederlander hebben gebruikt bij hackaanvallen op de Democratische partij. De Nederlandse regering is momenteel 'zeer alert' op hackgedrag van Rusland om de verkiezingen in ons land te beïnvloeden.

Geïnteresseerd in cybersecurity? Kom naar onze gratis Bright Night over security & privacy op 22 maart in Amsterdam.