Turkse hackers plaatsen dreigement op Nederlandse sites

Turkse hackers plaatsen dreigement op Nederlandse sites

13-03-2017 16:59 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Leden van een Turks hackerforum hebben mogelijk honderden Nederlandse sites gehackt bij een inbraak van twee servers van hostingbedrijf Versio.

Dat bevestigt Versio-directeur Reshad Bashir op het forum van zijn bedrijf. Het gaat om twee servers waar vermoedelijk honderden websites op draaien. Op het Turkse hackerforum wordt gesproken van tientallen tot zelfs duizenden gehackte websites. Niet alleen websites bij hostingpartij Versio worden aangevallen, ook slecht geconfigureerde WordPress-websites worden overgenomen.

Op de gehackte websites verschijnt een boodschap die vermoedelijk verwijst naar de recente spanningen tussen Turkije en Nederland. "Jullie Nederlanders mogen dan denken dat we jullie niets zullen doen, maar dat hebben jullie mis. We zullen nooit vergeven wat jullie ons hebben aangedaan", zo valt te lezen op de overgenomen websites. 

Bashir van Versio zegt dat de twee servers inmiddels zijn hersteld en de websites weer normaal draaien. Door een lek op de servers konden de hackers de index.html of index.php, de beginpagina van een website, aanpassen. 

Aangifte

Volgens Bashir zijn er geen aanwijzingen dat er ook e-mailadressen en wachtwoorden zijn buitgemaakt. "Wegens de gevoeligheid van deze kwestie gaan wij momenteel niet in op de details omtrent de hack. We gaan aangifte doen bij de politie", zo schrijft Bashir. Ook zegt hij maatregelen te nemen dat de servers van Versio niet opnieuw worden gehackt.

Gratis Bright Night over security & privacy

Op 22 maart is onze gratis Bright Night over beveiliging en privacy in De Balie in Amsterdam. Met boeiende sprekers en de vertoning van de documentaire Zero Days. Lees over het programma en meld je aan via Facebook.