Nieuws

'Nieuwe iPhone krijgt toch geen usb-c’

3 maart 2017 11:02

De nieuwe iPhone zou usb-c in plaats van Lightning krijgen, volgens nieuwe geruchten blijft Lightning gewoon.

Eerder deze week ging het gerucht dat de nieuwe iPhone in plaats van Lightning voorzien zou worden van een usb-c-aansluiting. Lightning werd met de iPhone 5 geïntroduceerd als vervanger van de 30-pins-aansluiting en zit in de laatste vijf iPhone-generaties.

De doorgaans betrouwbare marktanalist Ming-Chi Kuo zegt echter dat ook de nieuwe iPhones later dit jaar gewoon met Lightning-aansluiting verschijnen, meldt MacRumors. Volgens Kuo is Lightning voor Apple aantrekkelijker omdat de aansluiting alsnog iets dunner is dan usb-c en een hoge overdrachtssnelheid voor de gemiddelde iPhone-bezitter niet boeiend is.

Geld verdienen

Bovendien is Lightning in tegenstelling tot usb-c eigendom van Apple, en moeten fabrikanten van Lightning-accessoires geld aan Apple betalen. Volgens Kuo ondersteunen de nieuwe iPhones wel snelladen via de usb-c-standaard, en daar komt het misverstand wellicht vandaan. De iPad Pro ondersteunt dat ook, via een kabel met aan de ene kant Lightning en aan de andere kant usb-c. De usb-c-plug van die kabel gaat echter in de stroomadapter, niet in de iPad.

Apple was in 2015 één va de eerste die usb-c toepaste, in zijn 12 inch MacBook. Inmiddels zijn alle nieuwe MacBooks voorzien van louter usb-c-poorten. De iPhone 7 heeft echter nog steeds een Lightning-aansluiting, en de recent verschenen AirPods-oordopjes ook. Alle nieuwe Android-telefoons verschijnen wel met usb-c. Hoe handig een iPhone met usb-c ook zou zijn, Kuo heeft waarschijnlijk gelijk.