Dit verwachten we van telefoonbeurs MWC 2017

Dit verwachten we van telefoonbeurs MWC 2017

31-01-2017 23:03 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Vandaag start telecombeurs Mobile World Congress in Barcelona, waar tal van nieuwe smartphones worden gepresenteerd. Dit zijn de verwachtingen.

Het is traditiegetrouw nooit echt meer een groot geheim waar de verschillende telefoonmakers mee komen, al zijn zeker niet alle details al bekend. Geruchten zijn er volop, wij zetten ze per merk op een rijtje.

Samsung

De afgelopen jaren was MWC het podium voor de belangrijkste Samsung-telefoon van het jaar: de nieuwe Galaxy S. Dit jaar helaas niet: door de geannuleerde Note 7 neemt Samsung iets meer tijd voor de Galaxy S8, die onder meer het gat moet gaan opvullen dat de Note 7 heeft achtergelaten. Samsung-topman Dong Jin Koh zei in januari al dat we de Galaxy S8 niet tijdens MWC hoeven te verwachten. De meest recente geruchten wijzen op een verkoopdatum vanaf eind april, met een presentatie eerder die maand.

Wat laat Samsung dan wel zien tijdens MWC? Hoogstwaarschijnlijk zijn nieuwste tablet, de Galaxy Tab S3. Samsung lijkt met die tablet de kant van de iPad Pro uit te gaan; beroepslekker Evan Blass toonde eerder deze week al een afbeelding van een Tab S3 met toetsenbord-cover. Samsung houdt zijn presentatie zondagavond.

Nokia

Nokia leek zo goed als begraven nadat Microsoft het bedrijf overnam en stopte met de merknaam Nokia. Maar het bedrijf herrijst als een feniks uit zijn as; het Finse HMD Global ontwikkelt nieuwe telefoons onder de merknaam. En naar verluidt komt het bedrijf weer met zijn bekendste telefoon ooit: de 3310. Hoe dat toestel precies gaat uitpakken wordt uit de geruchten nog niet duidelijk. Wordt het letterlijk precies dezelfde telefoon waarmee je alleen kan bellen, sms’en en Snake kan spelen? Of is de 3310 toch een beetje met zijn tijd meegegaan? De telefoon zou 59 euro gaan kosten. De Nokia-presentatie is zondagmiddag.

LG

In tegenstelling tot Samsung komt LG tijdens MWC wel met een nieuwe vlaggenschip-smartphone, de LG G6. De G5 van vorig jaar was een deels modulair model, waar je bijvoorbeeld een andere camera of batterij in de onderkant kon schuiven. Die insteek laat LG dit jaar varen, voor een toestel met een groot scherm met onconventionele verhoudingen.

Het qhd-scherm van de LG G6 heeft een verhouding van 18:9 (of 2:1 dus) en biedt zo plaats aan twee apps naast elkaar, maakte LG al bekend. Een afbeelding die LG al heeft getoond laat smalle schermranden zien, en volgens geruchten is het toestel waterdicht zijn. Ook zou de telefoon een Qualcomm Snapdragon 821-chip krijgen. Zondagmiddag weten we meer, dan trapt LG de MWC af met zijn presentatie.

Sony

Volgens geruchten gaat Sony tijdens MWC zijn hele smartphonelijn tijdens MWC aankondigen. Bovenaan de ladder zou een 5,5 inch toestel met 4K-scherm staan, voorzien van een Qualcomm Snapdragon 825-chip. Daaronder komt nog een 5,5 inch toestel, deze met qhd-scherm en tevens een Snapdragon 825. Daaronder twee toestellen met 5,2 en 5 inch schermen met respectievelijk 1080p en 720p-resolutie, beide met de Helio P20 processor van MediaTek. Als laatste spreken geruchten over een toestel met een prijs van tussen de 300 en 350 euro, met nog onbekende details. Sony presenteert maandagochtend.

Huawei

Het Chinese Huawei heeft al aangekondigd dat het tijdens MWC de Huawei P10 en Huawei P10 Plus presenteert, de opvolgers voor de huidige Huawei P9 en Huawei P9 Plus. De P10 krijgt volgens de geruchten een 5,2 inch 1080p-scherm, een dubbele Leica-camera achterop en een Huawei Kirin-processor.

De P10 Plus zou met een 5,5 inch scherm met gebogen schermranden en qhd-scherm wat spectaculairder worden. Ook dit toestel zou een dubbele Leica-camera achterop krijgen, en een door Huawei ontwikkelde Kirin 960-chip. De P10 zou vanaf 472 euro verkrijgbaar zijn, de P10 Plus vanaf 675 euro. Huawei houdt zijn presentatie zondagmiddag.

Lenovo/Moto

Nieuwe Moto-eigenaar Lenovo presenteert tijdens MWC naar verwachting de Moto G5 en G5 Plus. De G5 zou een 5 inch 1080p-scherm krijgen en lopen op een Qualcomm Snapdragon 430-chip. De G5 Plus heeft een iets groter 5,2 inch scherm, ook met full hd-resolutie, en een snellere Qualcomm Snapdragon 625-chip. Net als bij veel recente Moto-toestellen wordt vooral een relatief lage prijs verwacht. De Lenovo/Moto presentatie is zondagmiddag.

BlackBerry

Net als Nokia lijkt ook BlackBerry op sterven na dood. Hoewel het bedrijf zelf geen toestellen meer ontwikkelt, presenteert het bedrijf dit jaar wel een telefoon met zijn naam erop. De BlackBerry DTEK70 werd tijdens CES al kort aan de pers getoond, en het gaat om een Android-toestel met fysiek toetsenbord en 4,6 inch scherm met een resolutie van 1620 bij 1080 pixels, omdat het door het toetsenbord wat korter is dan een regulier scherm. De telefoon zou lopen op een Qualcomm Snapdragon 821-chip. BlackBerry houdt zijn presentatie al op zaterdagavond.

HTC is dit jaar niet aanwezig tijdens MWC. Twee belangrijke merken voor low-end smartphones, het Chinees-Franse Alcatel en het Franse Wiko, houden ook presentaties tijdens MWC.

Bright doet verslag

Bright is aanwezig in Barcelona en doet verslag van de highlights op Bright.nl en in Bright TV op RTL Z. Ook gaan we maandag live vanaf de beursvloer. Like ons alvast op Facebook om onze livestream niet te missen. En volg ons op Instagram voor de 'behind the scenes'.