Nieuws

De groei bij Snapchat in Nederland zakt in elkaar

23 februari 2017 13:02

De tactiek van Mark Zuckerberg om Snapchat een kopje kleiner te maken lijkt te werken. De groei van Snapchat in Nederland stagneert.

Het aantal installaties van Snapchat door Nederlanders groeit nog, maar steeds minder hard, melden onderzoekers van Telecompaper. In november 2016 was er nog een groei van 67 procent ten opzichte van een jaar eerder. In december was dit 40 procent en in januari nog maar 20 procent.

Snapchat heeft steeds meer moeite om nieuwe gebruikers te vinden. Niet zo gek, want gebruikers van Instagram, en sinds deze week ook WhatsApp, kunnen met die apps sinds kort ongeveer hetzelfde als met Snapchat. In augustus introduceerde Instagram zijn Stories-functie, een bijna perfecte kopie van Snapchat Stories. Deze week volgde WhatsApp eveneens met een vergelijkbare functie, WhatsApp Status. Zowel Instagram als WhatsApp zijn eigendom van Facebook.

Waarom zouden 30-plussers overstappen?

Mark Zuckerberg zit door Snapchat te kopiëren Snap-ceo Evan Spiegel behoorlijk in de weg. Zuckerbergs tactiek werkt. Waarom zou je overstappen naar Snapchat als je op Instagram, waar je nu al zit, zo’n beetje alles kan doen wat je op Snapchat ook kan doen? Met name 'ouderen' (oftewel 30-plussers) hebben geen zin om over te stappen. Terwijl dat juist de groep is die voor de groei op Snapchat zou moeten zorgen.

Ook de huidige gebruikers van Snapchat gebruiken de dienst steeds minder, zegt Telecompaper. Gemiddeld openen ze de app 20 keer per maand, dat was 23 keer. Bij Instagram zie je het tegenovergestelde daar openen gebruikers de app nu 19 keer per maand in plaats van 17 keer.

Snapchat krijgt het lastig

Snapchat heeft een groot probleem. Zuckerberg maakt uitstekend gebruik van 'het netwerkeffect'; hoe meer gebruikers een dienst heeft, hoe meer waarde de dienst heeft voor de gebruiker. Met Facebook, Instagram en Whatsapp heeft hij een paar miljard gebruikers en daarom is hij moeilijk te beconcurreren.

Snapchat gaat het nog moeilijk krijgen als het straks de beurs op gaat. Zou Spiegel achteraf toch beter af zijn geweest met die miljarden die Zuckerberg hem ooit bood?

Meer over ​Snapchat:

Overleeft Snapchat de strijd met Facebook?

WhatsApp doet nu ook Snapchat na

Snapchat-camerabril vanaf nu te bestellen