Nieuws

Forum voor Democratie, PvdA en PVV deleten de meeste tweets

22 februari 2017 11:56

Kandidaten van Forum voor Democratie verwijderen de meeste tweets, gevolgd door politici van de PvdA, PVV en de Libertarische partij.

Dat blijkt uit de gegevens die Politwoops, een website die de Twitter-accounts van de kandidaten voor de Tweede Kamer in de gaten houdt, vandaag publiceert. Forum voor de Democratie staat bovenaan met het verwijderen van één op de dertien tweets. Leden van de SGP, StemNL, VNL en SP verwijderen relatief het minst. In totaal houdt de dienst van Open State Foundation 768 kandidaten bij. 

Mohammed Chahim van de PvdA verwijderde afgelopen maand de meeste berichten: 169. Op 30 januari, aan het begin van de campagne, was zijn verwijderfrequentie het hoogst. Kandidaten van Forum voor Democratie, waaronder Arjen de Kok, Alexander Sassen van Elsloo, Gert Reedijk en lijsttrekker Thierry Baudet, verwijderden een maand geleden berichten over de neppeiling waarin de partij vijf zetels kreeg. De peiling bleek uit de dikke duim van een ondernemer gezogen te zijn.

Wilders schrapt ook veel

Ook Geert Wilders verdwijdert veel tweets. Het gaat dan vooral om eigen retweets om ze vervolgens opnieuw te retweeten. Dat deed hij bijvoorbeeld met zijn tweet over een nieuw campagnespotje voor de PVV. Het valt overigens mee met gênante tweets: veel tweets die politici verwijderen blijken retweets te zijn die ongedaan worden gemaakt.

Bij Geenpeil, VVD, D66, Christenunie, GroenLinks, De Ondernemerspartij, SP en PVV heeft meer dan 80 procent van de kandidaten een Twitter-account. Bij Nieuwe Wegen, Artikel1, StemNL, MenS en Spirit/Basisinkomen Partij/V-R gebruikt minder dan de helft van de kandidaten Twitter. 

Geert Wilders heeft van alle lijsttrekkers de meeste volgers: 770.000. Mark Rutte komt op de tweede plek met 750.000 volgers, maar dat is met het officiële account van de minister-president. Zijn eigen account, @markrutte, heeft maar 84.000 volgers.