Nieuws

Politieke standpunten swipen met de app Inspraak

16 februari 2017 16:06

Met de app Inspraak kunnen kiezers feedback geven aan politici. Een PvdA'er gaat hem gebruiken tijdens de campagne.

De nieuwe app INSPRAAK! wil de dialoog tussen politicus en burger verbeteren. Tijd voor meer openheid. Openheid is voor politici essentieel om aansluiting te houden met de burger. Tv, krant en internet zijn vaak eenrichtingsverkeer. Deze Inspraak-app geeft de bestuurders een manier om te weten wat de burger wil. En geeft ons als burgers een mogelijkheid om onze mening te geven. Gewoon door te swipen. 

Ja, er is Twitter, dat door bijna alle Nederlandse politici als communicatiemiddel wordt gebruikt (of misbruikt, zoals door Trump). Nederland is Twitter verworden tot een publieke plakpaal om zelfs fake foto’s te afficheren en daar dan weer op te reageren. Twitter voelt te vrijblijvend voor politiek en is niet het passende medium voor serieuze zaken. In dat gat duikt de app Inspraak.

De app biedt blogs, vlogs en livestreams waarin de politicus zich aan de Nederlander presenteert. Kiezers swipen hun mening over actuele standpunten en dragen zelf ideeën aan. Opiniepeilingen 2.0, dus. Met de app heeft de politicus een krachtige tool in handen: de democratie binnen handbereik.  

Ilco van der Linde, nummer 19 op de kandidatenlijst van de PvdA, neemt de aftrap met de door de Amsterdamse startup XHIBY ontwikkelde app die nu is te downloaden via Google Play en Apple Store. Downloaders volgen de campagne en standpunten op de voet, en kunnen ook zelf direct invloed uitoefenen. Ilco gaat de app tot aan de verkiezingen als enige kandidaat voor de Kamer testen. Na de verkiezingen is de app beschikbaar voor alle politici in Nederland, lokaal of landelijk.