Nieuws

Tieners willen advies van school over social media

7 februari 2017 16:33

Nederlandse tieners willen meer advies over veilig internetgebruik, vooral van scholen en minder van hun ouders.

Bijna de helft van de tieners heeft nooit advies gekregen over hoe ze zich moeten gedragen op sociale media. Dat blijkt uit een onderzoek dat Ipsos Mori heeft uitgevoerd in opdracht van Vodafone onder 5.298 Europese jongeren. Het onderzoek geeft een inkijkje in het online leven van tieners en hoe zich dat vertaalt naar de echte wereld. 16 procent van de kinderen geeft aan dat negatieve reacties of weinig likes op sociale media ook invloed hebben op 'het echte leven'. Voor 9 procent van de ondervraagde jongeren zijn likes belangrijker dan geld. 

Depressief door weinig likes

11 procent gaf zelfs aan zich depressief te hebben gevoeld als gevolg van vervelende berichten of het krijgen van weinig likes. Van alle ondervraagde jongeren gaf 2 procent aan drank te hebben gebruikt naar aanleiding hiervan. Van de Nederlandse ondervraagden gaf 5 procent aan weleens naar de fles gegrepen te hebben. Bijna een vijfde van de meisjes geeft aan zich verdrietig te voelen of te schamen als een nieuwe profielfoto minder dan tien likes krijgt. Jongens zeggen hier minder last van te hebben (12 procent).

Bijna een vijfde van de meisjes geeft aan zich verdrietig te voelen of te schamen als een nieuwe profielfoto minder dan tien likes krijgt. Jongens zeggen hier minder last van te hebben (12 procent). In Nederland zou dat percentage wat lager liggen. 8 procent van de jongens en meisjes samen zegt dit probleem te kennen.

Rol voor scholen

Opmerkelijk is dat een groot deel van de ondervraagde tieners aangeeft dat er juist voor scholen een taak is weggelegd om advies te geven over veilig online zijn. 65 procent wil meer advies krijgen op school. Dat is veel meer dan de 38 procent die meer steun van ouders zou willen krijgen. Nederlandse tieners hebben nog minder dan gemiddeld trek in advies van hun ouders. Van die groep zit slechts 24 procent daarop te wachten.

Een aanzienlijk deel van de kinderen zorgt er zelfs voor dat hun ouders in niet zien wat ze doen online. 14 procent van de meiden zet een apart account op om vrienden en familie gescheiden te houden. Van de jongens gebruikt 9 procent die strategie. Verder geven meisjes aan dat ze wat scheutiger zijn met het delen van hun wachtwoorden dan jongens. Eén op de tien tienermeiden geeft aan haar wachtwoord met ander gedeeld te hebben, tegen 6 procent van de jongens. Daardoor kunnen ze hun persoonlijke informatie in gevaar brengen.