Vleesloze burger nu in restaurant met Michelin-ster

Vleesloze burger nu in restaurant met Michelin-ster

02-02-2017 09:27 Laatste update: 26-04-2018 23:53

De veganistische burger die net zo smaakt als een normale burger, is vanaf donderdag te bestellen bij het New Yorkse Public, een restaurant met een Michelin-ster.

De burger is ontworpen door Impossible Foods. Het bedrijf uit Silicon Valley haalde 180 miljoen dollar op bij investeerders, waaronder Bill Gates en Google Ventures, om een veganistische burger te ontwerpen die net zo smaakt als een burger afkomstig van het vlees van een koe.

Vanaf vandaag is de burger ook verkrijgbaar bij de restaurants van chef Brad Farmerie: Saxon + Parole en Public. Opmerkelijk is dat Farmerie de burger als vlees op de kaart zet. Dit tot grote tevredenheid van de CEO van Impossible Foods, Pat Brown. "Hiermee geeft Farmerie een duidelijk signaal af: het beste vlees van de wereld hoeft niet afkomstig te zijn van dieren", verklaart hij tegenover Business Insider. Binnen een paar jaar hoopt Brown zijn burgers niet alleen in chique restaurants maar ook in de supermarkt te kunnen verkopen.

Plantaardig heemijzer

Om de smaak en textuur van de veganistische burger zoveel mogelijk te laten lijken op die van een normale burger voegt Impossible Foods een plantaardige vorm van heemijzer toe aan de veganistische burger. Best knap, aangezien heemijzer volgens het Voedingscentrum alleen zit in dierlijke producten zoals vlees, vis en gevogelte.

Het kan geen kwaad als er minder vlees wordt gegeten. Het houden van dieren voor de vleesproductie legt een enorm beslag op de aarde. Wereldwijd wordt 30 procent van het landoppervlak gebruikt voor het houden van dieren en het verbouwen van het voedsel dat ze eten. Koeien, kippen, varkens en andere boerderijdieren zijn goed voor naar schatting 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen die samenhangen met menselijke activiteit.