Tegen slapeloze nachten

Tegen slapeloze nachten

14-01-2017 09:51 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Dit geautomatiseerde babybedje zit vol met sensoren om je kind in slaap te wiegen.

Waar je als kersverse ouder vooral je tijd aan kwijt bent? Niet aan de luiers of de flesje, maar aan het geruststellen van een huilende baby. Deze wieg neemt die taak van je over als het jou niet uitkomt, bijvoorbeeld midden in de nacht.

De Snoo smart sleeper zit vol met sensoren, microfoons, speakers en motortjes. Ontwerper Harvey Karp besteedde er dan ook 5 jaar met het MIT Media Lab en topontwerper Yves Béhar aan. Volgens Karp is de beste omgeving voor een pasgeborene een nabootsing van de baarmoeder; turbulent en vol van geluiden. Een beetje zachtjes heen en weer wiegen is het minste wat het babybed kan.

Voor de volle functionaliteit trek je je baby een trappelzak aan die met clips aan het wiegje worden bevestigd zodat je pasgeborene niet omrolt. Ronde platen onder het matrasje zorgen voor beweging, speakers laten een zacht suizen horen. Als de baby geluid maakt, hoort de speaker hoe stressvol de baby is en reageert daarop met een één van de vier levels van beweging en geluid. Na 3 minuten houdt het automatisch op, als de baby dan nog huilt is er toch echt een ouder nodig voor voeding of verschoning.

Robot die de zorg overneemt

“In feite hebben we een robot ontworpen die ‘s nacht de zorg voor de baby overneemt.”, zegt Yves Béhar. Je kent de Zwitser misschien van zijn Jawbone UP sportstracker, de tile bluetooth-tracker, of de One Laptop Per Child. Met het ontwerp zit het dan ook wel goed. Een tijdloos design met eikenhouten frame, waarin de sensoren en meer verwerkt zijn staat op een dun wit stalen frame. Het Snoo babybed kost dan ook 1160 dollar maar dat is geen geld als het gebroken nachten voorkomt.