Nieuws

Tesla kaapt belangrijke manager bij Apple weg

11 januari 2017 11:01

Chris Lattner ontwikkelde de Swift-programmeertaal bij Apple, maar stapt over naar Tesla. Hij leidt de zelfrijdende auto-software bij Tesla.

Lattner krijgt bij autofabrikant Tesla de titel 'Vice President of Autopilot Software'. Dat schrijft het bedrijf in een blogpost op zijn website. Chris Lattner werkte 11 jaar bij Apple. Naast de ontwikkeling van Swift, leidde hij ook projecten als Xcode en andere ontwikkelaarstools. Daarvoor nam hij verschillende posities in binnen het bedrijf.

Bij Tesla stond er nog geen vast persoon aan het roer bij de ontwikkeling van Autopilot. Voor de komst van Lattner nam Tesla's Jinnah Hosein de positie als interim in. Hij keert nu terug naar zijn voltijdbaan als hoofd van de software-afdeling bij SpaceX.

De overstap van Lattner naar Tesla is een belangrijke. Een 'holy shit hiring' noemt de bekende blogger John Gruber het. "Twee jaar geleden voelde het alsof Apple de leiding van Tesla wilde overnemen op het gebied van elektrische auto's", schrijft hij. "Nu lijkt het alsof Apple zich terugtrekt van de automarkt en dat Tesla Apples leiding in computers en software wilt overnemen. Chris Lattner is een enorme ster."

Musk lacht om Apple-auto

Toen Apple de afgelopen jaren regelmatig mensen uit de auto-industrie aannam, gingen velen er vanuit dat het bedrijf aan een eigen auto werkte. Daarbij nam Apple behoorlijk wat mensen van Tesla in dienst. Elon Musk maakte daar destijds  een scherpe opmerking over toen hij naar de belangrijke ontwikkelaars werd gevraagd die overstapten. "Belangrijk? Ze nemen mensen aan die we hebben ontslagen", zei Musk. "We noemen Apple altijd grappend de 'Tesla begraafplaats'. Als je het bij Tesla niet redt, dan ga je naar Apple."

Musk zei dat een auto maken wel iets moeilijker om te maken is dan een smartphone. "Je kunt niet aankloppen bij Foxconn en zeggen: 'Bouw een auto voor me'." Toen Musk gevraagd werd of hij de ambitie van Apple wel serieus nam, zei hij, volgens bronnen lachend: "Heb je de Apple Watch wel eens gezien?"

Eind 2016 bleek dat Apple geen zelfrijdende elektrische auto (meer) maakt. Het bedrijf van Tim Cook zou zich focussen op softwaretoepassingen voor zelfrijdende auto's, die in samenwerking met bestaande automakers uitgerold kunnen worden. Apple zelf houdt zijn mond overigens al jaren dicht over dit vermeende autoproject.