Nieuws

MacOS-update fixt problemen met accu in nieuwe MacBook Pro

11 januari 2017 09:05

Apple heeft een bètaversie van MacOS Sierra uitgebracht waarmee problemen met accu's van de nieuwe MacBook Pro's verholpen moeten worden.

Al snel nadat de eerste klanten hun nieuwe MacBook Pro kochten, waren online klachten te lezen over een tegenvallende accu. Veel mensen haalden de beloofde tien uur van Apple bij normaal gebruik niet. De Amerikaanse consumentenorganisatie Consumer Reports voerde testen uit met het apparaat en nam zeer wisselende resultaten waar. Zo ging een MacBook Pro de ene keer 3,75 uur mee en de andere keer 19,5 uur.

Omdat de resultaten zo wisselend waren, gaf Consumer Reports het advies aan mensen om de laptop niet te kopen. De organisatie beloofde wel om de MacBooks opnieuw te testen als er een oplossing zou zijn. Met de bètaversie van MacOS Sierra 10.12.3 is die er, belooft Apple. De officiële versie verschijnt later voor alle gebruikers.

Obscure fout

De accufout kwam volgens Apple door een 'obscure bug in Safari'. Hier hebben mensen alleen last van als ze de cache van de browser uitschakelen via het ontwikkelaarsmenu. "Dit is geen instelling die consumenten gebruiken en is dus niet representatief voor regulier gebruik", stelt Apple. Na de update zegt Consumer Reports inderdaad betere resultaten met de accu te krijgen. De bug zorgt ervoor dat pagina's constant blijven laden, waardoor de MacBook sneller leeg gaat.

Consumer Reports zal de test met de nieuwe versie van MacOS opnieuw gaan uitvoeren om tot een mogelijk andere conclusie en nieuw advies te komen. Mensen met een nieuwe MacBook Pro die accuproblemen ondervinden, zullen nog even op de update moeten wachten om te zien of het helpt. Wanneer die uitkomt, is nog niet bekend.

Tien uur op een acculading

Eerder werd al bekend dat Apple in gesprek zou gaan met Consumer Reports over de manier van accu's testen. Apple voert ook zijn eigen grondige tests uit. Daaruit blijkt dat je bijvoorbeeld tien uur met een accu moet doen als je alleen maar iTunes-films kijkt of van internet gebruikmaakt. Daarnaast spelen andere factoren mee, zoals schermhelderheid en welke apps er op de achtergrond draaien.

Met de laatste update voor MacOS haalde Apple de accutijd uit het Mac-menu, omdat die berekening vaak niet klopte. Gebruikers zien nog wel het percentage van de batterij staan.