Nieuws

India wil dat bedrijven smartphones van 30 dollar maken

9 januari 2017 11:11

Een miljard mensen in India hebben nog geen telefoon. Daarom vraagt de overheid aan fabrikanten om smartphones van 30 dollar of minder te maken.

Ooit gehoord van merken als Micromax, Intex, Lava en Karbonn? Waarschijnlijk niet. Dit zijn Indiase fabrikanten die met name smartphones maken voor de Indiase markt.

Ondanks de in onze ogen lage prijzen van deze smartphones - de smartphones van Micromax kosten meestal niet veel meer dan 100 dollar - vraagt de Indiase overheid of de fabrikanten smartphones op de markt kunnen brengen die minder dan 30 dollar kosten, zo meldt de India Times. Want 100 dollar is nog steeds heel veel geld voor een land waar mensen gemiddeld een netto jaarsalaris van 452 dollar verdienen.

Meer digitaal betalen

De Indiase overheid is volgens de India Times al langer bezig om de verkoop van smartphones te stimuleren, om ze ertoe aan te zetten om meer digitaal te betalen. Dat zouden mensen met een smartphone doen, in plaats van alleen met cash geld. 

Eind vorig jaar vernieuwde India zijn briefgeld, waardoor oudere biljetten in één klap waardeloos waren. Door deze ommekeer is het aantal digitale geldtransacties flink omhoog geschoten.

Google werkt aan goedkopere telefoons

De fabrikanten moeten zelf zien hoe ze de prijzen van de telefoons omlaag krijgen, want de Indiase overheid wil de apparaten niet gaan subsidiëren. Op dit moment kosten de goedkoopste 3G-smartphones in India ongeveer 40 dollar.

Naast de overheid pleit ook Google-ceo Sundar Pichai voor de verkoop van smartphones van 30 dollar in India. Pichai komt uit India en kondigde in 2014 het project Android One aan, waarmee het goedkope smartphones voor opkomende markten uitbrengt. Deze telefoons kosten regelmatig rond de 100 dollar, maar Pichai hintte deze week naar een flinke prijsverlaging.