Nieuws

Koreaanse beroemdheid klaagt Tesla aan

3 januari 2017 09:12

Je hebt net je nieuwe Tesla Model X door de garagemuur je huiskamer in gereden. Wat doe je? Toegeven dat je een foutje maakte of suggereren dat de Autopilot op hol sloeg?

De Zuid-Koreaanse acteur en zanger Ji Chang Son is een rechtszaak begonnen tegen Tesla. Volgens hem parkeerde hij voorzichtig in zijn garage toen de auto plots vol gas door een muur schoot. Auto stuk en Son en zoon beide licht gewond.

De andere kant van het verhaal is even grimmig: een woordvoerder van Tesla heeft meegedeeld dat Son het bedrijf bedreigd heeft. Tesla zou een flinke financiële vergoeding aan hem moeten afdragen en toegeven dat de auto autonoom crashte. Zo niet, dan zou Son zijn beroemdheid gebruiken om Tesla in Korea zwart te maken. Gezien het merk daar net geïntroduceerd wordt is de timing bijzonder beroerd/goed (afhankelijk van wiens zijde je kiest). 

Volgens Tesla zijn er twee redundante sensoren naast het gaspedaal die beide aangeven dat deze 100% ingedrukt was ten tijde van het ongeluk. Son maakt desondanks werk van zijn rechtszaak en probeert er zelfs een groepsvordering van te maken. Zeven gelijksoortige ongelukken werden daar aan toegevoegd. Ook in deze gevallen zegt Tesla in de logs te kunnen zien dat het gaat om user error. In minstens één geval is dit door een onafhankelijke partij bevestigd.

Een ingewikkeld probleem

Voor Tesla is onbedoelde acceleratie een ingewikkeld probleem om voor te zijn. In sommige gevallen zou het kunnen dat de chauffeur door een hek wil rijden om te voorkomen dat er iets ergers gebeurd. Als de software in complexe situaties de verantwoordelijkheid overneemt van de chauffeur, staan er potentieel nog veel grotere rechtszaken te wachten. Daar is de automaker dan ook voorzichtig mee.