Video van de dag: Tesla remt zelf voordat bestuurder ongeluk ziet

Video van de dag: Tesla remt zelf voordat bestuurder ongeluk ziet

28-12-2016 10:19 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Een heftig filmpje van een dashboardcamera van een ongeluk op de snelweg A2, waar een auto meerdere keren over de kop slaat.

Maar het meest opmerkelijke is misschien nog wel dat de auto van waaruit het ongeluk wordt gefilmd, uit zichzelf remt. In het fragment, dat met toestemming van de eigenaar door twitteraar (en Tesla-eigenaar) Hans Noordsij online werd geplaatst, is een piepsignaal te horen en te zien is hoe de auto veilig tot stilstand komt.

In het filmpje is het waarschuwingssignaal van het systeem te horen nog voordat er iets bijzonders te zien is. Een seconde later is de reden wel te zien: een zwarte suv die nog voor de auto voor de Tesla rijdt, remt en de personenauto erachter probeert hem te ontwijken. Dat mislukt, waarna de suv door de klap over de kop gaat.

Radar kijkt twee auto's vooruit

Het piepsignaal is van het zogeheten Forward Collision Warningsysteem van Tesla, onderdeel van de automatische piloot van de auto. Dat systeem, dat twee auto's vooruit kan kijken, grijpt in nog voordat de bestuurder zelf begint met remmen.

Sommige twitteraars betwijfelen of het niet toch de bestuurder zelf was die remt, maar volgens Noordsij was het echt de automatische piloot was die het ongeluk als eerste 'zag' en begon met remmen.

 

 

Techsite Electrek schrijft dat het filmpje een bewijs is dat het radarsysteem van Tesla, dat in september werd gereleased, daadwerkelijk behulpzaam kan zijn bij het signaleren van gevaarlijke situaties op de weg.

Het filmpje is volgens nieuwssite Quartz dan ook een mooie opsteker voor oprichter Elon Musk, na de twijfel die ontstond over de veiligheid van de automatische piloot van Tesla's door meerdere ongelukken met dodelijke afloop. 

Waarschuwingen voor autopilot

De Duitse rijksdienst voor het wegverkeer waarschuwde Tesla-rijders dat ze moeten oppassen met de Autopilot, omdat dit slechts een hulpmiddel is en de auto niet ineens volledig geautomatiseerd is. De Nederlandse RDW noemt de term Autopilot 'misleidend'

Bij het ongeluk in de buurt van Eindhoven is wonder boven wonder niemand gewond geraakt.