Nieuws

Populaire torrentsite Kickasstorrents is terug

16 december 2016 14:55

KickAssTorrents, één van de populairste torrentsites, is na een halfjaar terug van weggeweest.

Het originele team begint een doorstart, waarbij de website er precies hetzelfde eruitziet als eerst. Dat meldt TorrentFreak, een website die nauwe banden heeft met eigenaren van torrentwebsites. KickAssTorrent werd afgelopen zomer offline gehaald door de FBI. Daarbij werd in Polen een 30-jarige Oekraïner ​gearresteerd, die het brein zou zijn achter de website.

De afgelopen maanden zijn er verschillende kopieën van KickAssTorrents online gezet, maar ze slaagden niet. De nieuwe site KATcr, die door het originele team wordt beheerd, heeft volgens TorrentFreak wel kans van slagen. Dat komt omdat de website samenwerkt met populaire illegale uploaders die - net als bij de originele website - regelmatig films, series en games op de website plaatsen. "KAT is een forum met een community en zoekmachine voor torrents. Dit is het hart van wat we zijn en dat zal nooit veranderen. Ondanks meningen die het tegendeel beweren, zijn torrents niet illegaal en hosten we geen content", aldus een anoniem teamlid van KATcr tegen TorrentFreak. 

Een miljard bestanden

De inmiddels offline gehaalde versie van KickassTorrents bood volgens de Amerikaanse justitie ruim een miljard auteursrechtelijk beschermde bestanden aan. Per jaar zou de site tussen 12,5 en 22,3 miljoen dollar aan advertentie-inkomsten binnenhalen.​ De Amerikaanse opsporingsdiensten kwamen de Oekraïner op het spoor doordat ze zich voordeden als een potentiële adverteerder. Daardoor kwamen ze achter zijn bankrekeningnummer.