Nieuws

Californië tikt Uber op de vingers vanwege zelfrijdende auto's

15 december 2016 11:02

De Amerikaanse staat Californië heeft Uber opgedragen om zijn zelfrijdende auto's weer van de weg te halen.

"Het is van het grootste belang dat Uber de benodigde maatregelen neemt om de veiligheid van de bevolking te garanderen", schrijft de Californische Dienst voor Motorvoertuigen aan Uber. De taxidienst is de test met zelfrijdende auto's in San Francisco begonnen zonder de daarvoor benodigde vergunningen.

De zorgen van van de Dienst voor Motorvoertuigen over Ubers pilot met zelfrijdende auto's kregen extra gewicht toen er op de eerste dag van de test doken een foto en een video opdoken van twee gevallen waarbij een Uber door het rode licht reed. "Dit kan tot doden leiden", aldus de maker van de video, Charles Rotter, die bij een traditioneel taxibedrijf werkt.

Bestuurders geschorst

Volgens een Uber-woordvoerder maakten de twee auto's die door rood reden, geen onderdeel uit van de test met zelfrijdende auto's en zaten er bovendien geen passagiers in de betreffende Ubers. "Deze incidenten waren het gevolg van een menselijke fout. Dat is precies waarom we geloven dat we de wegen veiliger kunnen maken door zelfrijdende Ubers te bouwen." Uber heeft de bestuurders die door rood reden, inmiddels geschorst.

Ook meent Uber dat het geen speciale vergunning nodig heeft om de test met zelfrijdende auto's uit te voeren, zo schrijft het bedrijf op zijn website. "Die regels zijn van toepassing op auto's die kunnen rijden zonder dat iemand ze controleert of monitort." Daar is bij Uber geen sprake van. "Onze auto's zijn nog niet klaar om te rijden zonder dat ze door een persoon worden gemonitord."