'Uber bespioneert gebruikers nog steeds'

'Uber bespioneert gebruikers nog steeds'

14-12-2016 17:30 Laatste update: 27-04-2018 00:55

Uber zou de locatiefunctie van gebruikers nog steeds misbruiken om te spioneren, en bepaalde dat tijdens politie-invallen bewust versleutelen.

Eind 2014 bleek dat Uber de locatie van gebruikers vrij precies kon volgen. Intern werd de functie ‘God View’ genoemd, een functie waarbij medewerkers gebruikers konden volgen, zolang ze in een Uber-auto zaten. Ook konden zij zien welke reizen die gebruikers wanneer maakten. Na de onthulling zei Uber die praktijken aan banden te hebben gelegd. Medewerkers zouden niet meer zomaar naar de reisgegevens van klanten kunnen kijken.

Maar vijf voormalig beveiligingsmedewerkers van Uber zeggen tegen Reveal dat Uber zijn medewerkers ook na het schandaal in 2014 nog brede toegang tot reisgegevens gaf. Duizenden medewerkers van het hele bedrijf konden volgens de voormalig werknemers zien waar klanten heen reisden en wanneer.

Het bedrijf wordt nu aangeklaagd door forensisch onderzoeker Ward Spangenberg, die tot februari 2016 in dienst was van Uber. Spangenberg verwijt het bedrijf leeftijdsdiscriminatie en wraak tegen klokkenluiders. Daarbij doet de voormalig medewerker een boekje open. Zo zegt Spangenberg dat hij de bedrijfscomputers van buitenlandse Uber-kantoren direct op slot gooide als overheden van die landen binnenvielen.

Als voorbeeld noemt Spangenberg een inval van de Canadese belastingdienst bij een kantoor in Montreal. Vanuit het Uber-kantoor in San Francisco versleutelde de oud-medewerker de computers, zodat de overheid niet bij de gegevens zou kunnen. Ook in Nederland is de belastingdienst bij Uber binnengevallen. Het is onduidelijk of daarbij ook zo’n tactiek werd toegepast.