Nieuws

Consumentenbond: 'slim' kinderspeelgoed slecht beveiligd

6 december 2016 12:01

Speelgoedpoppen maken zonder toestemming geluidsopnames van kinderen, en maken zelfs spionage mogelijk. Het speelgoed is in Nederland uit de schappen gehaald.

Dat constateert de Noorse consumentenbond Forbrukerrådet na het onderzoeken van verschillende poppen. De bond nam de poppen i-Que en My Friend Cayla van Genesis Toys onder de loep. Die poppen hebben stemherkenning en bluetooth, die beiden niet goed beveiligd blijken. Voor het koppelen via Bluetooth is geen fysieke toegang tot de poppen nodig, waardoor iemand vanaf een afstand connectie zou kunnen maken en de pop als afluisterapparaat zou kunnen gebruiken.

De stemherkenning van de poppen draait net als die van tal van andere bedrijven op de technologie van Nuance. Volgens Forbrukerrådet mag dat bedrijf die opnames doorverkopen aan derden. Ook maken de poppen reclame voor andere producten. Zo vertelt pop Cayla over haar favoriete Disney-films. Achttien privacy-organisaties hebben na de bevindingen een klacht ingediend bij Amerikaanse handelswaakhond Federal Trade Commission (FTC) en de Europese Unie.

Uit de schappen van Bart Smit en Intertoys

De poppen waren ook te koop in Nederland, en de Nederlandse Consumentenbond heeft Blokker Holding (eigenaar van Bart Smit en Intertoys) gevraagd om de pop uit het assortiment te halen. Daar ging  het bedrijf dinsdagmiddag mee akkoord. Ook wil de bond dat winkels coulant zijn met klanten die de pop na de bevindingen willen ruilen. De Consumentenbond heeft ook de Autoriteit Consument & Markt, de Autoriteit Persoonsgegevens en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geïnformeerd over de tekortkomingen van My Friend Cayla.

Het gebeurt vaker dat juist zaken als speelgoed of huishoudelijke apparaten met slimme functies slecht beveiligd blijken. D66 pleitte eind november voor een keurmerk voor dergelijke Internet of Things-gadgets, met een verkoopverbod voor apparaten die onveilig blijken.