© Rutger Otto / Bright.nl

Gelderland wil zelfrijdende WEpods afstoten

Gelderland wil zelfrijdende WEpods afstoten

30-11-2016 12:13 Laatste update: 27-04-2018 01:26

De provincie Gelderland zoekt naar partijen die de twee zelfrijdende WEpods-wagens willen overnemen. Ze zijn nog geen succes.

De provincie investeerde ruim 4 miljoen euro in het project met de autonome busjes, maar de provincie hoopt nu partijen te vinden die het stokje willen overnemen. De WEpods zouden passagiers tussen station Ede-Wageningen en de campus van de Wageningen Universiteit moeten vervoeren, maar de technologie bleek complexer dan verwacht. Zo moest de provincie eerder dit jaar 700.000 euro extra uittrekken, omdat de wagentjes een afwijking naar links hadden. Ook voor het informeren van bewoners langs de route was meer geld nodig.

De WEpods haalden nog niet de beloofde snelheid van 50 km/u. De zelfrijdende autootjes hebben tot nu toe alleen passagiers vervoerd over de Wageningse campus. De testfase loopt tot eind december. De gemeenten Ede en Wageningen willen de twee WEpods niet overnemen, schrijft De Gelderlander. 

De provincie wil de WEpods, die de namen WURbie en WElly hebben meegekregen, verkopen aan ondernemers, overheden of onderwijsinstellingen. Gelderland hoopt dat de Europese Unie daarna met subsidie over de brug komt. Bright TV-verslaggever Bram was vorig jaar bij de presentatie van de WEpods.