Nieuws

Gaaf: werkende Game Boy-sleutelhanger gemaakt door Nederlander

29 november 2016 16:22

De kleinste Game Boy ooit is niet groter dan een duim en past aan je sleutelbos, maar hij functioneert wel helemaal.

Nintendo maakte zijn Game Boy al steeds kleiner en kleiner. Na de vrij forse originele Game Boy volgde de kleinere Game Boy Pocket en Color. En ook de Game Boy Advance werd met de opvouwbare SP-versie en de kleine Micro-variant al flink verkleind. Maar zo klein als de minuscule Game Boy van hacker Jeroen Domburg alias Sprite_TM heeft Nintendo zijn handheld nog nooit gemaakt.

Het kleinood is gebaseerd op een Game Boy-sleutelhanger die Nintendo ooit verkocht, waar alleen maar een klokje op zat. Voor de 2016 Hackaday SuperConference wilde Domburg een versie maken waar je ook daadwerkelijk Game Boy-games op kan spelen, en dat is gelukt. En het kleine spelcomputertje is nog geavanceerd ook.

Door het formaat heeft het scherm met 96x64 pixels een lagere resolutie dan het origineel, dat 160x144 pixels telt. Maar het is dan wel weer een oled-scherm, en de Game Boy loopt op een hele kleine ESP32-chip, bedoeld voor Internet of Things-apparaten. Die chip heeft wifi, zodat games draadloos kunnen worden overgezet. Dat alles zit in een 3D-geprinte behuizing, waar Domburg zelfs een speakertje in heeft gekregen. Het apparaatje kan niet alleen Game Boy-games draaien, ook Doom werkt (net als op vrijwel elk apparaat met een scherm).

Zelf maken

De kleine Game Boy zul je waarschijnlijk nooit kunnen kopen, maar zelf maken kan wel. Domburg beschrijft in een video uitgebreid hoe hij de Game Boy gebouwd heeft, en binnenkort plaatst hij alle details rond zowel de hardware als de gebruikte code op zijn website.