© Jiesheng Ren

'Grafeen is de toekomst van high-tech kleding'

'Grafeen is de toekomst van high-tech kleding'

25-11-2016 16:12 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Flexibele en draagbare elektronica kan goedkoper worden door katoen geleidend te maken met grafeen.

Grafeen is een stof die uit een enkele laag van koolstofatomen bestaat. Het is een van de snelste halfgeleiders, en het is daarnaast ook nog eens een ontzettend sterk materiaal. Die eigenschappen maken de stof ideaal om te gebruiken in bijvoorbeeld zonnepanelen, maar ook in kleding. In de zorg en sport wordt draagbare technologie namelijk steeds belangrijker om lichaamsfuncties te meten. Toch is het lastig om kleding met technologie erin te maken die lekker zit, lang meegaat en ook nog eens te wassen is. Door grafeen met katoen te combineren, denkt een team wetenschappers dat dat gelukt is.

Om het katoen geleidend te maken, gebruikt een team van Britse en Chinese wetenschappers stukjes grafeen van minder dan een nanometer dik. Die zijn chemisch aangepast zodat ze goed aan katoen blijven kleven, en worden gemengd met een vloeistof om er een inkt van te maken. Die inkt blijft net zo goed aan de kleding kleven als kledingverf, en kan er dus volgens de wetenschappers nauwelijks uitgewassen worden.

Als die inkt op kleding geprint wordt, ontstaat er een dun, geleidend netwerk van kleine stukjes grafeen. Volgens de wetenschappers is dat netwerk extreem gevoelig voor beweging, en vermindert die gevoeligheid zelfs na tien keer wassen in een normale wasmachine niet.  

Goedkoper en milieuvriendelijker

"Dat biedt al voordelen vergeleken met de materialen die nu gebruikt worden om stoffen geleidend te maken, zoals zilver, maar daarnaast is grafeen ook nog eens goedkoper en milieuvriendelijker. Chemisch gezien past grafeen ook goed bij katoen", legt Felice Torrisi uit, één van de wetenschappers.

"Omdat de inkt zo goedkoop en duurzaam is, ontstaan er veel nieuwe mogelijkheden in de gezondheidszorg en het internet of things. We kunnen onze kleding in de toekomst bijvoorbeeld interactief maken." Torrisi ziet toepassingen in de gezondheidszorg voor zich, om bijvoorbeeld lichaamsfuncties te meten, maar ook in het leger en bij sportkleding, omdat met de inkt ieder kledingstuk een wearable kan worden.