Nieuws

'Jony Ive niet meer direct betrokken bij Apple-productontwerp'

22 november 2016 11:06

Apple-hoofdontwerper Jony Ive zou nauwelijks meer betrokken zijn bij het ontwerpen van Apple-producten.

Ive opereert al een tijdje op de achtergrond bij Apple. In 2015 werd hij gepromoveerd tot Chief Design Officer, en sindsdien lijkt hij nog maar weinig betrokken bij het daadwerkelijk ontwerpen van nieuwe Apple-producten. Doorgaans goed ingevoerde Apple-blogger John Gruber van Daring Fireball gaat er in zijn podcast The Talkshow op in, naar aanleiding van het vorige week verschenen Apple-designboek.

Dat boek behelst niet de hele geschiedenis van design bij Apple, maar begint met de eerste ontwerpen van Ive. Gruber denkt daarom dat het boek daarom een soort eerbetoon voor de Apple-ontwerper is, die zich steeds minder actief zou bemoeien met het design van Apple-producten.

Ive richt zich op architectuur

Volgens Gruber hebben bronnen binnen Apple hem verteld dat Ive zich vooral bezighoudt met architectuur. De hoofdontwerper zou zich met name richten op het nieuwe ronde hoofdkwartier van Apple en samenwerken met hoofd Apple-retail Angela Ahrendts voor het ontwerp van de Apple Stores.

In de podcast speculeert Gruber samen met zijn gast Jason Snell van Apple-site Six Colors dat het vermeende schrappen van de Apple-auto mogelijk wat met de houding van Ive te maken heeft. De ontwerper zou zich met andere soorten producten willen bezighouden, zoals bijvoorbeeld de inmiddels ook geschrapte gouden Apple Watch.

Ive zou dol zijn op zowel horloges als auto's en van beide zaken een prestige-product hebben willen maken. Of Ive daadwerkelijk vertrekt bij Apple of dat zijn rol langzaam maar zeker een totaal andere invulling krijgt, zal moeten blijken.