Nieuws

Samsung koopt Harman en stort zich op automarkt

14 november 2016 09:58

Samsung koopt voor 8 miljard dollar Harman International, fabrikant van audiosystemen en internettoepassingen in auto's.

Door de overname wordt Samsung naar eigen zeggen sterker in de markt om auto's te verbinden met internet. Daaronder vallen niet alleen audio, waardoor Harmon van oudsher bekend is, maar ook infotainment, telematica en veiligheid. Samsung wil met de overname van Harman grote stappen zetten op het gebied van audiosystemen en internettoepassingen in auto's.

Harman haalt circa 65 procent van zijn omzet, die vorig jaar uitkwam op 7 miljard dollar, uit apparatuur voor auto's. Verder is het bedrijf een belangrijke maker van koptelefoons en hifi-apparatuur. Harman, ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw en opgericht door Sidney Harman en Bernard Kardon, is onder meer eigenaar van de merken Infinity en JBL. Vorig jaar kocht het bovendien de auto-audiodivisie van het beroemde merk Bang & Olufsen.

Apple en Google

Samsung liep tot nu toe achter op partijen als Apple en Google op het gebied van audiosystemen in auto's. Apple is op de markt bekend met Apple CarPlay, terwijl Google Android Auto heeft. Daarnaast nam Apple enige jaren terug koptelefoonfabrikant Beats Electronics over.